FOTOREPORTAJ:  Tandemul Chebuțiu-Preda a lăsat UCMR doar cu sloganul: „Experience the difference!”

Chiar dacă miile de oameni lipsesc din uriașele hale ale UCMR, sărăcite în mare parte de tandemul Chebuțiu-Preda, puținii muncitori care au mai rămas la lucru încearcă să își facă datoria, așa cum știu mai bine.

Peste jumătate din personalul societății comerciale este îmbătrânit, cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani. Tinerii prea puțin sunt atrași de salariile mici și frigul din hale. Unde mai pui și faptul că foștii directori au dus la fier vechi tot ce s-a putut. De la piese unice, care nu se mai fabrică în ziua de astăzi, și până la strunguri uriașe peste care s-a așezat timpul. Toate acestea, sub ochii înghețați ai celor care au pus umărul la crearea istoriei locale.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650727952662″]

Șmecheria și pragmatismul de care au dat dovadă cei doi lideri cu cătușe la mâini acum, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, n-au făcut altceva decât să demoralizeze muncitorii. Asta, deși atunci când au preluat conducerea UCMR păreau că dau dovadă de o amplă implicare pe plan local. Toate deciziile luate, însă, n-au făcut altceva decât să arunce cu praf în ochii reșițenilor. Au aplicat politica sloganului nou inventat al firmei: Experience the difference! Singurul cu care uzina a rămas în urma lor…

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650733115161″]

Singurele contracte pe care uzina le derulează acum sunt cu Hidroelectrica și, punctual, cu firme din afara granițelor țării, din Austria. Utilajele reparate așteaptă frumos împachetate în cutii să ia calea străinătății sau a hidrocentralelor din țară. Angajații spun că multe dintre fabricatele de la Reșița sunt unice chiar și acum, spectaculoase prin dimensiune și aspect.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650322912607″]

În ciuda intențiilor bune, uzina lucrează acum la o capacitate de sub 50 la sută, ceea ce a determinat administratorul judiciar să ia măsuri pentru reducerea costurilor la utilități. Centralele termice nu mai funcționează la capacitate maximă, ci pe alocuri, unde angajații derulează lucrări, este pornită câte o rezistență care să îi țină departe de temperatura cu multe grade în minus de afară.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650745821125″]

În ce privește personalul, circa 800 de oameni sunt acum la serviciu, iar până în momentul în care se va semna un nou contract cu Hidroelectrica, ceilalți, până la 1.400, mai rămân acasă în șomaj tehnic.

Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița este o companie producătoare de utilaje grele din România. Istoria companiei începe în anul 1771, când au fost înființate Uzinele din Reșița, pentru producerea și prelucrarea metalului. Uzina are un istoric comun cu Combinatul Siderurgic Reșița de care s-a divizat in 1962. De-a lungul istoriei sale, compania a produs o mare varietate de produse: locomotive cu aburi, motoare și generatoare electrice, macarale, utilaje petroliere, armament, compresoare de aer, turbine cu abur, reactoare, motoare diesel, boghiuri de locomotive, turbine hidraulice, poduri metalice sau echipament metalurgic. A fost privatizată în luna decembrie a anului 2003.

Comments

  1. Nick says:

    Ati uitat sa mentionati motoarele navale! S-au fabricat motoare din familia MAN-Germania,grele,semirapide si rapide si Burrmeister,de licenta daneza.Toata flota navala a romaniei si flota IPO (Intreprinderea de pescuit oceanic)Tulcea,au fost dotate cu nave construite pe santierele din Constanta,Mangalia,Giurgiu,Braila,etc si echipate cu motoare pe care le-am produs noi,la UCMR.

  2. arbitru says:

    Comentariile sunt de prisos !

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/