FOTO. Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la Reșița alături de oameni iubitori și răbdători

Trecuți prin viață cu bune și rele, vârstnicii din Reșița au avut parte astăzi de toată atenția celor care au ținut să le ureze un călduros „La mulți ani!”, de ziua dedicată lor.

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită în întreaga lume pe data de 1 octombrie, a fost celebrată astăzi și în Reșița, la Căminul pentru Persoane Vârstnice din oraș.

Directorul căminului, Mirel Sabo, alături de mai mulți reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar și ai Episcopiei au fost alături de bătrâni să-i felicite pe cei care își serbează „ziua celor fără vârstă”, ne spune Mirel Sabo. Melancolici, cu ochii înlăcrimați sau cu zâmbetul pe buze, beneficiarii căminului au ascultat cu drag cuvintele adresate lor de cei prezenți: „Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, celor care sunteți angajații căminului, pentru munca depusă în ultimul an și pentru munca pe care o veți depune în continuare. Cred că lumea realizează ce greu este pentru angajații acestei instituții, în special pentru cei de pe partea medicală și de îngrijire. Un sincer «La mulți ani!» din partea mea și din partea lor pentru dumneavoastră, beneficiarii noștri! Vă dorim multă sănătate, vă dorim tot ce e mai bun, atât cât se poate și cât putem și noi să vă ajutăm aici, cât sunteți cu noi. La mulți ani!”, a fost mesajul de deschidere a petrecerii transmis de directorul căminului.

Ulterior, și Părintele Mihai Ciucur, trimis al Episcopiei, a rostit câteva cuvinte: „Unii ați îmbătrânit frumos, se vede pe privirile dumneavoastră. Chiar dacă trupurile sunt obosite și bolnave, sufletul a rămas tânăr și viu. De altfel, așa este legea firii lăsată de Dumnezeu, trupul omului obosește, se îmbolnăvește, se alterează și în final apune în pământul din care a fost luat… Dar sufletul, sufletul omului rămâne viu pentru oamenii care au credință”.

Întrebați cum se simt, cum le trece timpul sau care le este starea sufletească, vârstnicii ne-au răspuns: „Nu mă lasă copiii singură în casă, le e frică să nu cad, am avut probleme. M-au găsit căzută în casă, în apartament singură. Dacă fiul meu este șofer pe TIR, plecat în toată Europa, nora mea lucrează jumătate de normă profesoară, jumătate asistentă, nu are cine sta cu mine. Le e frică să nu mă mai găsească în cameră căzută și m-au adus aici. Sunt condiții foarte bune și oameni profesioniști care se ocupă de noi. Mă și mir că au atâta răbdare, că noi suntem dificili, ei sunt tineri, dar muncesc cu multă atenție și iubire cu noi”, ne spune o doamnă de la cămin, pe nume Silvia, în vârstă de 67 de ani.

Marius, angajat al Centrului, care se ocupă în special de recuperarea fizică a acestora, declară pentru Express de Banat: „Avem potențial pentru recuperarea bătrânilor; se lucrează foarte mult prin recuperarea de mișcare; avem o grămadă de beneficiari care au făcut progrese foarte mari, se văd de-a lungul anilor. Am fost dotați cu foarte multe aparate de recuperare achiziționate doar de 1 an de zile. Sunt condiții ideale pentru oameni care au nevoie, în primul rând, de afecțiune. Afecțiunea pe care le-o oferim le schimbă sensul vieții de acum”.

Un tort de 14 kg, pentru toți cei 150 de beneficiari ai căminului, și diverse activități și jocuri de socializare sunt surprizele de care s-au bucurat sărbătoriții de ziua lor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/