FOTO Ziua Francofoniei la Reșița

Anul acesta, Ziua Francofoniei a fost marcată în județ printr-un eveniment la Consiliul Județean Caraș-Severin. Pentru că este ziua limbii franceze, au luat parte la acțiune și responsabilul cu misiunile culturale și comunicarea al Institutului Francez Timișoara, Claire Counilh, alături de un voluntar internațional francofon, Marion  Bouchaud, din Franța.

Ziua Francofoniei la Reșița a început prin intonarea imnului României și apoi a celui al Franței pentru invitații și prietenii francezi. După acest moment festiv, au fost prezentate atât istoricul Francofoniei, prin jocuri interactive, cât și un scurt rezumat cu ceea ce reprezintă Institutul Francez Timișoara.

ziua francofoniei

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, și-a etalat cunoștințele în limba franceză printr-un mesaj despre români și francezi, ce a fost foarte bine primit de întreaga sală. Deși județul, și implicit Reșița, ar avea legături mai strânse cu Germania, datorită minorității germane prezente încă în județ, președintele Consiliului Județean subliniază faptul că nu trebuie uitată înfrățirea noastră cu francezii ce vine din originile latine. „Sărbătorim Ziua Francofoniei la Reșița, un oraș care de-a lungul anilor a fost marcat de colaborarea cu spațiul german. Sigur că spiritul latin și istoria noastră ne face să fim foarte aproape de Franța”, a precizat Sorin Frunzăverde.

Președintele Consiliului Județean a dorit să reamintească și drumul greu parcurs de reșițeni până să devină frați cu locuitorii unui oraș francez. „Primăria din Reșița s-a înfrățit cu orașul Caen, un oraș simbol pentru țările Europei. Este o onoare pentru Reșița că în sfârșit a reușit să semneze această înfrățire, o muncă foarte greu consumată în ani”, a mai adăugat acesta.

frunzaverde francofonia

Astăzi este o zi importantă. (…) Ziua Francofoniei ne apropie foarte mult de această țară, Franța, pe care o iubim cu toții, care de-a lungul perioadelor celor mai grele pentru România ne-a sprijinit și ne-a făcut să ne simțim parte din Europa”, a declarat Paul Șușoi, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean.

Organizatorii acestui eveniment au fost Consiliul Județean Caraș-Severin alături de Inspectoratul Școlar Județean. Evenimentul a continuat după cele două prezentări cu un film francez urmărit cu interes de cei prezenți.