Frumosul proiect al WWF, de resălbăticire a munților din Banat, se dovedește a fi de un real succes, după ce zimbrii aduși anul trecut au fost puși în libertate. În plus, în zonă au fost aduse alte 14 exemplare din toată Europa.
Porțile spre libertate s-au deschis la debutul acestei săptămâni pentru 14 dintre ei. Cu puțin timp înainte de deschiderea acestora spre sălbăticie, parte din procesul de eliberare treptată a turmei fondatoare, un zimbru a „furat startul” și și-a găsit singur calea spre libertate. Momentul a fost un prilej de bucurie.
Asta după ce, înainte de deschiderea porților, un zimbru mascul din noul grup a ieșit în afara țarcurilor de aclimatizare și resălbăticire, croindu-și singur drumul în natură și devenind astfel primul zimbru ce cutreieră liber Carpații Meridionali de mai bine de 200 de ani. Acest eveniment neobișnuit se datorează stresului resimțit de animal după un transport îndelungat și a noului teritoriu în care se află, explică specialiștii de la WWF.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157654588096011″]
Prima turmă din Măgura Zimbrilor s-a adaptat bine la noul mediu și este pregătită să trăiască pe cont propriu, să descopere și să se bucure de sălbăticia din Munții Țarcu, o arie protejată Natura 2000 de 59,000 de hectare. În ultimul an, rangerii și specialiștii WWF au monitorizat îndeaproape zimbrii și au concluzionat că aceștia și-au redobândit instinctele de animal sălbatic și aptitudinile necesare supraviețuirii în natură, iar turma are o structură socială stabilă.
Odată ce turma fondatoare va părăsi zona de resălbăticire, ea va fi în continuare monitorizată prin GPS și observație directă de rangeri și specialiștii WWF, care vor analiza impactul pozitiv pe care zimbrul îl are asupra ecosistemului.
Reamintim că, acum un an, cel mai mare mamifer terestru din Europa s-a întors în premieră pe meleagurile strămoșești datorită inițiativei WWF România și Rewilding Europe de a crea o populație stabilă de zimbri liberi în arealul sudic al Carpaților.