FOTO. Viziune, nu cârpeli! „Vrem să punem o limuzină de lux pe autostrada digitală în România!”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS la Primăria Timişoara, a prezentat un plan de digitalizare pe patru piloni pe care vrea să îl implementeze în Primărie dacă va primi votul cetăţenilor. „Vrem să punem o limuzină de lux pe autostrada digitală în România”, a subliniat Fritz pentru a rezuma proiectul său de digitalizare.

Candidatul a precizat că şi-a propus să pună tehnologia în slujba cetăţenilor pentru a le simplifica viaţa şi să elimine barierele birocratice. În ceea ce priveşte stadiul actual al digitalizării în Primărie, acesta a rămas acelaşi de acum 20 de ani, consideră Fritz, care spune că se pot arde anumite etape pentru a ajunge chiar în faţa altor ţări, prin idei revoluţionare. Regula rămâne însă aceeaşi: „Viziune, nu cârpeli”.

Pentru a arăta realitatea digitală din Timişoara, Fritz a prezentat două obiecte, un calculator vechi, despre care spune că reflectă stadiul din Primăria Timişoara şi stagnarea din punct de vedere al tehnologiei, şi o pancartă cu o tabletă care să simbolizeze viitorul şi evoluţia digitalizării pe care îşi propune să o realizeze dacă ajunge primar.

„Din punct de vedere al digitalizării, actualul primar nu a făcut nimic. Dacă vă uitaţi pe pagina web a Primăriei, este exact aceeaşi pagină de acum 18 ani. Aceasta este starea tehnologiei în Primăria Timişoara. După 8 ani de administraţie Robu, în domeniul digitalizării nu s-a întâmplat nimic şi acesta este un lucru grav, pentru că am pierdut o parte din progresul pe care am fi putut să-l facem şi opt ani în domeniul tehnologiei înseamnă o eternitate”, a declarat Dominic Fritz.

Plan pe patru piloni

Planul USR-PLUS se bazează pe patru piloni principali. În primul rând, prevenirea risipei şi corupţiei prin transparenţă, apoi respect pentru timpul şi banii timişorenilor prin debirocratizare. În al treilea rând, viziunea presupune implicarea cetăţenilor în deciziile importante şi folosirea tehnologiei pentru a atinge acest scop. În al patrulea rând, Fritz a vorbit despre gestionarea automatizată a vieţii urbane, de la trafic până la eficienţa energetică, tot ceea ce se numeşte Smart City.

„Primul punct al planului este realizarea unei Primării de sticlă şi construirea celei mai transparente primării din toată România. Vom lucra la o declaraţie de avere a Primăriei Timişoara, publicată pe net, unde vom pune imobile, maşini, bunuri, o listă completă direct pe siteul Primăriei. Vom face publice toate contractele de achiziţii publice. O altă aplicaţie pe care vrem să o dezvoltăm este aceea în care cetăţenii care au depus cererea să poată urmări parcursul acestei cereri în Primărie, când s-a înregistrat şi paşii pe care îi parcurge. O să transparentizăm salariile angajaţilor din Primărie şi vom face o aplicaţie cu toate lucrările planificate de Primărie în reţeaua de apă, de gaz. Această transparenţă va fi cea mai bună armă împotriva corupţiei şi împotriva incompetenţei”, a adăugat Fritz

1000x100 (4)

Respect pentru timpul şi banii timişorenilor

A doua parte a planului presupune respect pentru timpul şi banii timişorenilor, care se va realiza printr-un proces de debirocratizare

„Nu mai trebuie să petrecem timp stând la ghişee şi fiecare timişorean va putea să-şi rezolve de pe canapea toate problemele. Va exista un ghişeu unic unde toate serviciile publice sunt grupate într-un portal în care se găsesc toate informaţiile”, a adăugat Fritz.

Dan Reşitnec, candidat USR-PLUS la CL Timişoara, a vorbit despre al treilea pilon al planului, implicarea cetăţenilor prin participare. „Primăria trebuie să vină spre cetăţean, iar cele două cuvinte cheie sunt informare şi consultare cu privire la acţiunile care îl impactează, iar acest lucru trebuie să se întâmple la nivel de cartiere. Noi propunem ca cetăţenii să dea calificative cu privire la funcţionarea serviciilor publice. Primăria trebuie să fie un suport pentru cetăţean şi să-şi ajusteze serviciile în funcţie de nevoile lui. Primăria trebuie să coboare din turnul de fildeş şi să-şi îndrepte faţa spre nevoile cetăţenilor”.

Ultima parte a planului de digitalizare presupune transformarea Timişoarei într-un smart city adevărat. Vlad Boldura, candidatul USR-PLUS pe lista pentru Consiliul Local al Timişoarei, a prezentat acest aspect în detaliu. „În anul 2020 a venit vremea ca străzile sau bulevardele să fie dublate de nişte autostrăzi digitale adevărate. Un oraş inteligent presupune folosirea tehnologiei moderne pentru rezolvarea automată, inteligentă şi digitală a problemelor oraşului respective din cât mai multe domenii diferite. Avem foarte multe resurse ca să ardem etape şi să devenim un smart city, nu peste 10 ani, ci în următorul mandat”, a subliniat acesta.

Programul de digitalizare va fi realizat cu fonduri europene şi va fi pus în aplicare în primii doi ani de mandat, după estimările candidatului USR-PLUS.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/