FOTO/VIDEO. Pagubele produse de inundații la Oravița sunt ale oamenilor, dar podul, vinovat de ele, al cui este?

Săptămâna trecută, la Oravița a fost nevoie de o ploaie serioasă de mai puțin de 30 de minute pentru ca torenții de pe versanți să se năpustească cu furie pe străduțele înguste din oraș. La intersecția străzii Simion Mangiuca cu Plopilor, podul din apropierea fostei fabrici de lapte, vechi de vreo două secole, s-a transformat într-un adevărat stăvilar din cauza materialului lemnos adus de apa unui pârâu care vara nici nu este luat în seamă.

Nu este prima dată când se întâmplă ca podul să se „înfunde” cu tot felul de gunoaie menajere și resturi de vegetație, însă este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când apa a făcut ravagii atât de mari cu locuințele, curțile și grădinile oamenilor. După trecerea puhoaielor, Primăria a trimis un excavator care a luat mizeria din preajma podului, însă oamenii se tem că la o nouă ploaie de acest fel, pagubele vor fi și mai mari, întrucât pârâul este în continuare colmatat în amonte, iar apa abia curge pe sub pod, tot din cauza colmatării cu aluviuni.

Miercuri-dimineața, localnicii s-au strâns la un loc și i-au chemat la discuții pe reprezentanții Primăriei, ai Drumurilor Naționale, Apelor Române și Aquacaraș, instituții care, în opinia lor, ar trebui să rezolve situația podului. Până la urmă nu a venit decât consilierul primarului Ursu, Ionuț Petrovan, și doi reprezentanți ai Aquacaraș SA.

Ce spun oamenii?

Cristian Ștefănescu: „Acest pod este construit pe vremea Imperiului Habsburgic și a rezistat până în anii ’80, când tot din cauza unor ploi, s-a intervenit pentru reparații, introducându-se două țevi sub pod, fiind cea mai simplă variantă dintre cele existente la vremea respectivă. Din acel moment, după fiecare ploaie mai serioasă, țevile se colmatează cu pietre, resturi vegetale, sticle de plastic. Săptămâna trecută, toate casele și grădinile din zonă au fost măturate de șuvoaiele de apă. Așteptăm o soluție de la autorități”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Un alt localnic, Sorin Perjaru, spune că până nu vor fi înlocuite țevile de sub pod și acesta nu va fi decolmatat, astfel de nenorociri se vor repeta.

Reprezentantul Primăriei i-a îndemnat pe oameni să redacteze împreună o solicitare scrisă pe adresa Apelor Române, „să intervină și să remedieze situația creată în urma inundațiilor, deoarece Apele Române au în administrare pârâul și zidurile de sprijin din preajma acestuia. Podul aparține Apelor Române, dar deasupra este drumul național. În mod normal, cei de la Apele Române vor avea nevoie de aviz de la Drumuri Naționale pentru intervenția ce se impune.”

Problema nu este deloc simplă pentru că cei de la Apele Române spun că podul cu pricina nu este al lor, ci al Drumurilor Naționale. Tot ce pot face Apele Române este să decolmateze râul în amonte, echivalentul a două lungimi de pod, și în aval, pe o lungime.

Întrebat dacă există o soluție tehnică în acest moment, Cristian Ștefănescu ne-a mărturisit cu umor: „Nu știu să vă spun, nu sunt inginer, dar dacă austriecii în urmă cu o sută și ceva de ani au reușit să țină apele sub control, nu văd de ce cu tehnologia de astăzi nu s-ar putea”.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/