Grădina zoologică din Reșița este o adevărată oază de liniște pentru vizitatori! Directorul Gabriel Stănucă ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre planurile pentru animalele de la „prof. Ion Crișan”.
Oamenii care vor să-și aloce un timp de repaus într-un cadru natural și înconjurați de animale sunt bineveniți la Grădina Zoologică din Reșița. Gabriel Stănucă, directorul grădinii, spune că este foarte mândru de toate exemplarele pe care le are în grijă, dar în special de măgărușii albi: „Grădina Zoologică «prof. Ion Crișan» din Reșița adăpostește un număr de 360-370 de exemplare din 45 de specii. Aici putem enumera leul, tigrul, jaguarul, zimbrul, ursul brun și măgărușul alb cu ochi albaștri, o specie unică la noi, în România. O specie unică cu care noi ne mândrim și pe care o adorăm foarte mult”.
Rar în toată lumea, unic în România și doar la Reșița!
Măgărușul alb este o specie rară în lume și cu un trecut de legendă. Regii și împărații se plimbau cu măgarii, care erau folosiți special pentru festivități. Animalul apare chiar și în Biblie, în episodul intrării lui Isus în Ierusalim. Nărăvașul Amadeus este vedeta grădinii zoologice, un măgăruș plin de energie și dornic să cunoască fețe noi. „În secolul al XVII-lea, măgarul alb de baroc era atât de iubit și de venerat încât nu participa la munca câmpului cum făcea un asin normal. Pentru ei era foarte important ca în zilele de sărbătoare să fie scoși, plimbați, admirați și eventual puși la trăsură pentru a se putea plimba regii. Mai târziu, un renumit medic veterinar i-a adus în prim plan, ei fiind foarte rari în lume. Sunt 288-290 de exemplare în toată lumea. În România avem patru exemplare și în Europa 20. Patru măgăruși sunt la Reșița!”, ne-a explicat directorul.
Planuri mari și o premieră pentru grădina zoologică din Reșița!
„Avem în plan ca anul acesta, mai exact sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, să aducem o familie de maimuțe macaci tinere, o familie de lupi, o femelă de leu și, inedit pentru că nu a mai existat la grădina zoologică din Reșița, o familie de cămile.”, spune Gabriel Stănucă.
Cum sunt îngrijite animalele?
Perioada de vară este cunoscută pentru temperaturile ridicate. Din fericire, animalele sunt bine îngrijite și grădina se află într-o zonă ferită de razele soarelui și protejată de copaci. Apa le este schimbată chiar și de cinci ori pe zi. De asemenea, animalele primesc legume proaspete și reci pentru a se feri de caniculă.
De la reabilitarea din 2011-2013, suprafața grădinii zoologice s-a mărit de la 1,5 hectare la 7 hectare. Legat de surplusul de animale, Grădina Zoologică „prof. Ion Crișan” are parteneriate cu celelalte grădini zoologice din țară unde poate trimite surplusul și, totodată, poate cere animale care se află în minus. Acesta a fost cazul puilor de zimbri, care au plecat din Reșița către Sibiu. Zimbrul este un simbol național pentru România și nu este un accident că toate numele zimbrilor trebuie să înceapă cu literele Ro.
Iubitorii de animale, bine-veniți la zoo!
Admirarea speciilor de animale, locul de joacă modern, atmosfera liniștitoare și evadarea din oraș sunt doar câteva motive pentru care oamenii ar trebui să viziteze grădina zoologică din Reșița. „Îi așteptăm pe toți iubitorii de animale și de natură în grădina zoologică. Îi așteptăm să vină și să se bucure de tot ceea ce avem noi aici, să aprecieze și să respecte deopotrivă.”, i-a invitat Gabriel Stănucă pe cetățenii din Reșița și nu numai.