FOTO. Urme de „agresiune” în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița!

Periodic, pe adresa de e-mail a redacției ajung fotografii cu tăierile din parcurile naționale. Cărășenii par să nu mai tolereze astfel de urme de „agresiune” asupra naturii. Asta, fie că există avize din partea parcului, fie că nu!

Recent, unul dintre drumeții pasionați de fotografie a realizat mai multe fotografii din zona Oravița, acolo unde mai mulți arbori au fost doborâți la pământ. În urma unei analize mai atente se poate observa că tăierile nu sunt recente, ci copacii au fost tăiați cu mai multă vreme în urmă și stivuiți cu mare atenție.

Zona în care au fost depistate este situată la aproximativ 600 de metri la vest de Mănăstirea Călugăra, în apropierea zonei cunoscute sub denumirea de „Femeia Moartă”. Problema e că tăierile sunt amplasate în zona de protecție integrală, conform avizării Consiliului Științific și a Planului de Management și sunt situate la limita Rezervației Naturale Valea Ciclovei – Ilidia.

În acest caz, putem lua în calcul două variante: ori tăierile sunt intenționate cu avize date în mod ilegal, ori este vorba despre o tăiere total ilegală.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157663584264021″]

Rezervația naturală în apropierea căreia au fost surprinse fotografiile a fost înființată prin Decizia Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Județului Caraș-Severin nr. 556/1973.

Semnalele de alarmă trase periodic de cititori par să nu aibă niciun efect, întrucât arborii sunt decapitați fără milă. În plus, la consultările publice au fost mesaje în sală din partea silvicultorilor că oricum până în momentul în care se aprobă planul de management se vor tăia inclusiv pădurile care vor fi introduse în zonele de protecție integrală.