Consilierii locali, ameninţaţi cu plângeri penale! Pentru 150 de metri pătraţi în buricul târgului!

O „şerpărie” din zona centrală a Reşiţei care ar urma să fie transformată în birouri de avocaţi a declanşat revolta locatarilor blocului din apropiere. Oamenii vor locuri de parcare, nu ziduri în faţa geamurilor!

Aleşii reşiţenilor se întâlnesc astăzi în plen, ocazie cu care vor supune votului mai multe proiecte de hotărâre, printre care şi două legate de concesionarea a aproape 150 de metri pătraţi de teren către doi revoluţionari. Este vorba despre Gheorghe Năsturel, care întâmplător sau nu este şi consilier local, şi Gheorghe Fulgeanu. Cei doi au dreptul prin lege la câte 100 de metri pătraţi de teren pentru a desfăşura activităţi comerciale. Au pus ochii pe un petec de pământ, practic, pe colţul Blocului 1 de pe strada G.A. Petculescu, peste drum de Parcul Cărăşana. Acolo unde, în urmă cu câţiva ani, erau amplasate nişte chioşcuri. Acum însă, terenul respectiv, aflat la doi paşi de bibliotecă, Parchet şi Tribunal, şi la trei de Piaţa Reşiţa Sud, se prezintă groaznic. Pe nimeni din Primăria Reşiţa n-a deranjat însă mizeria de acolo.

Gheorghe Năsturel, unul dintre cei care ar urma să beneficieze de pe urma concesiunii, promite că va schimba radical aspectul zonei. „Vrem să construim birouri de jurişti, de avocaţi, nimic altceva, nu baruri, nu chioşcuri sau mai ştiu eu ce. Am vorbit cu arhitectul, se pliază perfect cu zona. Ar fi vorba de o construcţie cu un singur nivel, nu am deranja pe nimeni. În baza calităţii de revoluţionar, legea ne permite să luăm teren pentru spaţii comerciale în suprafaţă de 100 mp. Noi luăm împreună 150, pentru că nu e mai mult, şi dăm o altă notă zonei de acolo. De ani de zile e şerpărie acolo. Facem şi loc de parcare. Practic, vom îngriji acea zonă”, a explicat Năsturel pentru expressdebanat.ro.

Locatarii Blocului 1 nici nu vor să audă însă de intenţiile lui Năsturel şi ale lui Fulgeanu. Astfel, Asociaţia de Proprietari nr. 506 a contestat deja propunerea Consiliului Local de iniţiere a celor două proiecte de HCL privind concesionarea cu prioritate, fără licitaţie, a două suprafeţe de teren, de 77 mp, respectiv 73 mp, pentru cei doi revoluţionari. Locatarii blocului sunt categoric împotriva „ridicării oricărei construcţii în faţa blocului, întrucât aceasta ar limita vizibilitatea apartamentelor şi ar fi o sursă continuă de poluare, aşa cum a fost şi în perioada când pe terenul respectiv erau construite chioşcuri, ce au fost demolate tot ca urmare a intervenţiei Asociaţiei de proprietari”.

Năsturel susţine în replică faptul că birourile pe care vrea să le construiască nu ar deranja pe nimeni: „Terenul respectiv e la ceva distanţă de bloc şi, din ce mi-a spus arhitectul, nu e neapărat nevoie de acordul locatarilor. Năsturel nu face bişniţă! Cred că e o doză de răutate”. Prin vocea preşedintelui Stela Junc, Asociaţia de Proprietari Nr. 506 le face recomandări consilierilor locali şi chiar îi ameninţă cu plângeri penale dacă vor trece peste voinţa locatarilor: „Dacă municipalitatea vrea să-i împroprietărească pe revoluţionari cu terenuri intravilane are posibilitatea de a le atribui în altă parte, dar nu în centrul oraşului, în vecinătatea absolută a blocului de locuinţe şi fără acordul proprietarilor în ce priveşte ridicarea oricărei clădiri pe acestea. Consiliul Local poate amenaja pe acest teren o parcare civilizată de care oraşul duce lipsă şi nu de construcţii înghesuite pe terenuri care nu respectă regulile de sistematizare. Asociaţia îşi rezervă dreptul de a acţiona pentru anularea hotărârii pe calea contenciosului, inclusiv pe cale penală”.