FOTO. Unic în România și made in Reșița! Muzeul Jocurilor Video îi face pe privitori să se simtă ca într-o arenă de gaming din America anilor ’80

jocuri vechi
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Revizitează jocurile virtuale din copilărie! Muzeul din Reșița dedicat gamingului îi face pe vizitatori să intre în atmosfera primei ere din industria jocurilor video. Cei care trec pragul sunt poftiți să testeze cele mai populare jocuri ale anilor ’80, ’90 și 2000.

Pornit din pasiune și prin propriile puteri, Muzeul Jocurilor Video din Reșița aduce o pată de culoare atât pentru oraș, cât și pentru România. Unic în țară și rar întâlnit în Europa de Est, muzeul are atmosfera specifică sălilor de jocuri văzute în filmele americane și reușește să trezească amintiri din copilăria celor care au ținut în mână o manetă mai mare decât palmele lor.

„În 2018, având o colecție de jocuri destul de mare, m-am gândit să fac o expoziție permanentă. Mai realizam cu Casa de Cultură a Studenților din Reșița evenimente de gaming, dar doar un weekend. Stăteam, scoteam consolele, ne jucam și le puneam la loc. Astfel, cu Centrul Universitar UBB din Reșița am găsit un spațiu la subsol și am început amenajarea spațiului. Am vrut să lucrez singur pentru că am vrut să vad dacă pot doar eu să fac o expoziție și în 2019 l-am deschis ca Muzeul Jocurilor Video, unic în România.”, ne-a declarat Andrei Bălbărău.

În cadrul expoziției sunt cabinete modernizate și emulate cu peste 2.000 de jocuri în unitate. Manete, console, accesorii, miniconsole și chiar și televizoarele folosite atunci când copiii se jucau pe primele console se pot observa la muzeu. Înainte de pandemie au fost organizate evenimente dedicate, cum ar fi competițiile pe jocurile de lupte, dar totul a fost suspendat pentru moment. Andrei Bălbărău spune că își dorește să reia seria de evenimente cât mai curând posibil.

jocuri arcade

camera jocuri prezentare

Curatorul spune că proiectul este încă în desfășurare și cu toate că a reușit să strângă o colecție impresionantă de jocuri și console, încă nu sunt atât de multe pe cât ar trebui. Majoritatea au fost achiziționate din fonduri proprii, fie online sau din bazar, dar există și donații de la persoane care au dorit să susțină proiectul. Cea mai veche consolă este un Atari din 1977. Cunoscătorii știu că Atari 2600 a fost un punct important pentru introducerea copiilor în arta digitală a jocurilor. Pachetul avea inclusă o casetă cu mult îndrăgitul Pacman și Combat. Muzeul are și chitarele care au făcut mulți oameni celebri în seria Guitar Hero, împreună cu setul de tobe. Mai există și pistoalele folosite fie la vânătoarea de rațe, fie la uciderea mercenarilor din Time Crisis.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Avem cabinete arcade, cele care apar în filme, avem consolele utilizate acasă, Super Nintendo, Nintendo, Playstation 1, Playstation 2, Xbox, deci putem să prezentăm modul în care au evoluat consolele de-a lungul timpului. Avem platforme de dans, Guitar Hero, Rogue Band, deci puțin din fiecare. Poți să retrăiești o parte din copilărie prin ce ai jucat și ce ai avut acasă. Noi am crescut cu Terminator, Clonele, Castelele Galbene. Nu am prins Super Nintendo până nu au fost mai ieftine consolele.”, a povestit Andrei Bălbărău pentru Express de Banat.

guitar hero

Important de menționat este că vizitarea muzeului este gratuită și include timp alocat vizitatorilor să poată juca ce doresc din colecție. Programări se pot face printr-un mesaj pe pagina de Facebook a muzeului. Programul de vizită începe de dimineață, dar este important de știut că până în ora 13.00 se poate intra, urmând ca a doua perioadă de vizită să fie după 18.00.

manete jocuri

perete jocuri video console

pistol joc

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/