FOTO. Un nou concept de festival de film în Timiș, pentru comunitățile fără acces la sălile de cinema

picnic iulius1000x100

Asociația DocuMentor prezintă proiectul „ROD Festival – Zilele recoltei cinematografice”, un eveniment tip caravană cinematografică care ajunge la comunitățile fără acces la sălile de cinema. Caravana a bifat deja câteva locuri în județ.

„Credem că a sosit timpul evenimentelor de anvergură mică, a șezătorilor culturale, a confesionalului, a onestității și a discuțiilor în grupuri mici, organizate în locații neconvenționale, acolo unde filmul și în special filmul documentar nu au mai pătruns de multă vreme. Există mii de oameni ascunși prin cartiere mărginașe, cătune, comunități defavorizate, penitenciare, centre de reeducare, case de bătrâni, spitale, enclave etnice, enclave culturale, centre pentru refugiați sau stațiuni turistice decrepite de care nu se ocupă nimeni. Un public invizibil și neinteresant pentru sponsori și mass-media datorită precarității lui economice și sociale. Avem oportunitatea să-i facem și pe acești oameni să reflecteze la propria lor condiție și la lumea în care trăiesc. Putem micșora distanța dintre marea ofertă de film adresată centrului și lipsa de alternativă culturală de la periferie.”, spun organizatorii evenimentului.

leader board 728 x 90 px

Caravana și-a început acțiunile la finalul lunii septembrie, iar proiecții precum „Toto şi surorile lui”, „Roboțelul de Aur”, „Casa cu Păpuși”, „Omul Lup”, „The New Gypsy Kings” au ajuns în cătunul Fărășești din Munții Banatului, comuna Pesac, în secțiile Penitenciarului din Timișoara, la Centrul de Educare pentru Minori Buziaș, Centrul pentru copii defavorizați din Jimbolia, la Căminul de bătrâni Băile Călacea, La Căpițe și la D’Arc pe Mal.

Pe lângă sesiunile de film, au loc și discuții și interacțiuni cu comunitățile. Proiectul are sprijin financiar de la municipalitate și de la Consiliul Județean Timiș.