FOTO Un alt fost cinematograf din Timișoara, aflat în paragină, se transformă în spațiu cultural

arta1

Veste bună pentru fanii de cultură și comunitatea maghiară din Timișoara. Fostul Cinematograf Arta, din zona Iosefin, precum și grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate. Mai precis, cinematograful va fi transformat în spațiu cultural.

Încă un fost cinematograf de stat din Timișoara, aflat în paragină, va fi pus în valoare. În ultima ședință a Consiliului Local Timișoara a fost aprobat un proiect de hotărâre privind transferul fostului Cinematograf Arta, din zona Iosefin, precum și a grădinii de vară a acestuia către Teatrul Maghiar pentru a fi reabilitate.

Instituția are în plan să transforme cinematograful într-un spațiu cultural și să ofere spectacole pentru toți timișorenii.

arta2

„Clădirea de pe strada Văcărescu a aparţinut industriaşului Lajos Weisz. Iar după moartea lui, văduva acestuia, Ana Weisz, s-a ocupat activ de reabilitarea clădirii. Cinematograful Arta a purtat până în anul 1948 numele de „Regal”. A continuat să funcționeze și după 1990 sub formă de club: Meteor, Maximus şi Bing, iar apoi a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Fostul cinematograf Arta este în paragină de ani întregi, fapt pentru care primele intervenții vor trebui făcute la consolidarea clădirii. Teatrul Maghiar urmărește și reabilitarea, refuncționalizarea, supraetajarea și extinderea sălii de cinematograf propriu-zise, plus amenajarea spațiului exterior (parcare, grădină de vară cu ecran de proiecție și scenă mobilă, circulații pietonale, zone verzi), printr-un proiect de investiții”, a informat Primăria Timișoara.

În vara acestui an, și Teatrul German a primit un spațiu pe strada Cuvin în administrare.

Primăria Timișoara are în curs de reabilitare, la stadiu de execuție sau deja finalizate, cinci centre culturale, respectiv: Cinema Timiș, Cinema Studio, Cinema Dacia și Centrul Cultural Kuncz. Cinema Victoria este deja deschis pentru public.

arta4

arta3