FOTO. Turism cu emoție! Satele din Caraș-Severin și Timiș, preferatele turiștilor care caută experiențe cu sens

turism 1
casinoherculane by sungarden

Simplele călătorii nu mai sunt de ceva vreme doar o chestiune de bifat, poate o singură dată în an, nu mai înseamnă doar descoperirea cu harta în mână a unui nou oraș. Turiștii de acum își iau răgaz să se reîntoarcă în zone care le-au produs o emoție, iar asta o confirmă și cei care promovează satele și locurile pitorești din vestul țării. Fie că vorbim de Timiș sau Caraș-Severin, turismul bazat pe emoție se dezvoltă din ce în ce mai mult și atrage de la an la an tot mai mulți pasionați de călătorii.

Locurile pe care turiștii aleg tot mai mult de-acum să le viziteze în vestul țării nu au neapărat legătură cu tradiționalele obiective turistice care pot fi găsite în broșuri. Ci cu natura, conectarea la viața locuitorilor și zona lor, ritmul și cultura lor, obiceiurile locurilor. De frumusețe la pachet cu emoții, turiștii pot avea parte în mai multe sate din Banatul Montan. Ei revin aici an de an, inclusiv de dragul gazdelor. Le oferă cazare în casa lor, îi cinstesc la masa lor, le arată împrejurimile, îi implică în activitățile lor de zi cu zi și le oferă la plecare suveniruri: gemuri tradiționale, fructe, țuică, miere sau făină măcinată acolo.

„Sunt mai multe sate care au potențialul acesta deosebit, în care turiștii leagă conexiuni și trăiesc acele experiențe care îi conduc la dorința de a reveni. Primul ar fi Eftimie Murgu deoarece are Complexul mulinologic de 22 de mori de apă, multe dintre ele complet tradiționale. Localnicii merg acolo la mori și îi întâmpină pe turiști, le povestesc despre legendele locului, le arată cum se macină, turiștii pot să cumpere produse de la ei. Astfel, ei sunt integrați într-o experiență rurală, mulți leagă prietenii cu localnicii și revin să stea la ei sau la pensiunile din sat fie din împrejurimi.”, a spus Georgian Popovici, promotor al Banatului Montan.

turism 3

Gărâna și Bigăr sunt alte două sate preferate de turiști. Aici oamenii revin pentru că pur și simplu s-au simțit bine. Gazdele nu sunt doar simpli operatori de turism, ci sunt prieteni ai turiștilor.

„Gărâna e un sat foarte iubit de turiști și aici conexiunea cu localnicii e reală. Cea mai mare pensiune are undeva la 30-35 de locuri de cazare, ceea ce e foarte puțin. Nu au recepție, proprietarul face și recepția, și rezervările. Iar pe Clisura Dunării sunt satele de pemi – Sfânta Elena, Ravensca, Bigăr, Gârnic și Ciulnița. Ar mai fi Eibenthal, unde majoritatea caselor sunt văruite în culoarea lor tradițională mov sau au acoperișul albastru. Aici oamenii îi primesc pe turiști în casele lor, un fel de AIRBNB tradițional. Stai cu gazda, ea îți face de mâncare, îți arată împrejurimile. Satele sunt foarte curate, gazdele foarte primitoare.”, a mai povestit Georgian Popovici.

turism 4

De altfel, Georgian Popovici are și o pagină de Facebook dedicată promovării online a Banatului Montan, zona sa natală.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Țara Făgetului, preferata turiștilor care vin în Timiș

Zona de est a județului Timiș îi atrage ca un magnet pe turiști, prin experiențele de care pot avea parte acolo. Țara Făgetului păstrează vii mai multe obiceiuri de odinioară cum sunt meșteșugurile tradiționale: olăritul, creația costumelor populare, cojocăritul, țesutul sau prelucrarea și sculptura lemnului, fie pictura pe sticlă. Toți cei care vor să le testeze o pot face aici, în mai multe sate din județ, cu ajutorul localnicilor. Principalul centru activ de olărit este la Jupânești și atrage turiști din ce în ce mai mulți.

olarit 1

„Jupânești este celebru pentru olărit. De altfel, în fiecare an primăria și casa de cultură organizează acolo o întâlnire și un spectacol, Vatra de olari, și acolo participă meșteșugari din întreaga țară, atât pe olărit, cât și pe sculptură în lemn, iar cei care vin pot să vadă și cum se realizează aceste lucruri. Atrage peste 500 de turiști care vin să se bucure de această zi, deși este o zonă îndepărtată.”, a declarat Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Țara Făgetului oferă și alte experiențe turiștilor. La Făget este cetatea medievală, Muzeul de Etnografie și Istorie, apoi zona – cu mănăstirile de la Românești, Valea lui Liman, lacul Surduc, Transluncani sau localitatea Margina cu programul „Mic dejun la Margina”.

Foto: Facebook/Georgian Popovici, expro360.ro, discovertimis.ro

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/