FOTO. Tramvai tras de cai și garnituri vechi, repuse pe șine la Timișoara

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Un tramvai tras de cai și garnituri istorice au fost repuse pe șine de Ziua Transportului Public Local. Sute de timișoreni s-au adunat, în centrul orașului, pentru a sărbători cei 150 de ani de transport public în orașul de pe Bega.

Cei prezenți au admirat 11 tramvaie scoase din depoul Societății de Transport Public Timișoara. Vedetele paradei au fost tramvaiul tras de cai „Gemenele”, dar și tramvaiul turistic. Oamenii au putut și să călătorească cu ele, pe porţiunea de la Prefectură în Piaţa Libertăţii.

„Sunt 150 de ani deosebiţi, 150 de ani cu obligaţii şi un viitor cu numeroase angajamente şi, bineînţeles, responsabilitate. Timişorenii au ieşit, în număr extrem de mare, să sărbătorească 150 de ani de când a devenit operaţional primul mijloc de transport public de pe actualul teritoriu al României. Am avut 11 tramvaie, de la cel tras de cai, tot ce avem noi reabilitat începând din 1969, şi până în zilele noastre, un tramvai Armonia. Am scos din depoul nostru toate tramvaiele pe care le aveam”, a declarat Nicolae Bitea, şeful Societăţii de Transport Public Timişoara.

Pe sunet de fanfară, deschizător al paradei garniturilor vechi a fost tramvaiul tras de cai. Primarul Timișoarei, alături de conducerea STPT, a stat în față. Nicolae Robu a salutat mulțimea de timișoreni venită să admire tramvaiele, s-a fotografiat cu aceștia și a mângâiat caii.

„Ne mândrim că aniversăm 150 de ani de când în Timișoara s-a făcut transport public și s-a făcut cu toate mijloacele imaginabile, aș zice, și noi ne străduim astăzi să fim la fel de deschiși cum au fost înaintașii noștri. Sigur, Timișoara a devenit celebră cu tramvaiul tras de cai, în primul rând prin actul în sine de introducere a acestui mijloc de transport public, iar mai apoi prin superbul cântec al formației timișorene Phoenix, «Vremuri», în care era vorba, printre altele, și de tramvaiul tras de cai. Astăzi transportul public este poate mai important. Numărul de mașini a crescut enorm în toate orașele dezvoltate, dinamice, în plin avânt, cum e și Timișoara. Dacă nu introducem transport de calitate în asemenea comunități, ne sufocăm. Suntem preocupați pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de mobilitate, dar în același timp avem obligația să dezvoltăm transportul public, și astăzi, în Timișoara, ne mândrim  că avem șapte mijloace de transport public: tramvaie, autobuze, troleibuze, minibuze, biciclete, vaporașe și mai nou, trotinete”, a spus Nicolae Robu.

Întrebat și de faptul că noile tramvaie circulă cu o anumită viteză, primarul nu a negat că o plimbare cu o garnitură nouă poate dura cât o plimbare cu un tramvai tras de cai…

Sărbătorea STPT a continuat cu un concert în Piața Victoriei, unde vedete precum Mircea Baniciu și Nicole Cherry au urcat pe scenă.

Acum un secol și jumătate, mai exact în data de 8 iulie 1869, Timişoara a fost primul oraş de pe actualul teritoriu al României în care a circulat tramvaiul tras de cai.

STPT job 1000x200

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/