FOTO. „Trăiți bine voi, murim noi!” Zeci de protestatari, adunați în fața Prefecturii Timiș

Sindicaliștii din sănătate s-au adunat, marți, în fața Palatului Administrativ din Timișoara, ca să protesteze față de decizia guvernanților de a le plafona salariile în 2021. Lor li s-au alăturat, la protest, pensionari și sindicaliști din învățământ. 

Salariații din sănătate și asistență socială cer aplicarea în continuare a Legii 153/2017 care stabilește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată și acordarea stimulentului de risc salariaților din asistența socială. Nemulțumirea lor vizează prevederile OUG 226/2020, de la care cer să fie exceptați. Sindicaliștii susțin că brancardierii, infirmierele, statisticienii sau cei din personalul tehnic ar fi trebuit să beneficieze de 25% în plus la salarii, din luna ianuarie.

La protest li s-au alăturat celor din sănătate, mai mulți pensionari, dar și reprezentanți ai sindicatelor din învățământ.

Protestele vor continua în întreaga țară. La Timișoara, în 18 ianuarie vor ieși în fața prefecturii sindicaliștii de la Cartel Alfa. Ei critică politica de austeritate în domeniul salarizării, lipsa posibilității efective de negociere a CCM sectoriale sau a CCMUNN, blocarea modificării actualei legi a dialogului social, politica fiscală despre care spun că dezavantajează lucrătorul, dar și nerespectarea prevederilor legii coșului minim de trai decent și blocarea în Parlament a OUG 79/2017 cu privire la transferul taxelor de la angajator către lucrător, ce face ca numeroși angajatori să nu opereze creșterea salariilor brute.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/