„Gugulan cu car cu mere”, un festival de succes!

De la Călărași, Craiova, Arad, Făget și până la Reșița, copii din toate zonele țării și din Serbia s-au adunat astăzi în Casa de Cultură „Geroge Suru” pentru o nouă ediție dedicată copiilor ce nu au lăsat uitării cultura populară.

Doine de suflet, poezii în grai, dansuri populare specifice fiecărei zone și mânuirea diferitelor instrumente, toate acestea au fost momentele cu care zeci de copii au urcat pe scenă. Cea de-a treia ediție a festivalului internațional pentru copii, „Gugulan cu car cu mere”, din Caransebeș, a avut un succes răsunător. Începând cu o interpretare a doinei ce a dat numele festivalului, Ștefan Isac a deschis festivalul nu înainte de a lăuda costumele copiilor. „A fost o emoție extraordinară pentru mine să vă văd pe toți îmbrăcați în costume populare”, a precizat acesta pe scenă. Ca parte din juriu, viceprimarul Cornel Galescu a subliniat importanța acestui festival ce a ajuns deja la al treilea an de ediție. „Este un eveniment important chiar și pentru țară și tocmai de aceea sperăm noi, Primăria, să aibă viață cât mai lungă, pentru că tradiția este cea care duce mai departe spiritul și cultura unui popor”, a explicat viceprimarul orașului Caransebeș.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637229242414″]

Primii pe scenă au fost preșcolarii, care nu s-au ferit să interpreteze poezii, cântece sau chiar dansuri în fața publicului numeros ce i-a susținut cu aplauze. Deși poeziile erau spuse într-un grai popular, subiectele erau cât se poate de contemporane, așadar mare le-a fost surpriza spectatorilor când printre versurile poeziei s-au numărat referințe la internet, calculator sau Facebook.

Dacă cei mici s-au întrecut în poezii de toate felurile, cei mari de la gimnaziu și liceu au urcat pe scenă cu dansuri specifice fiecărei zone. Cei de la Călărași s-au întrecut într-o horă învârtită, pe când cei din Banat au demonstrat că știu să chiuie cum trebuie.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637229220694″]

Pe scenă puțini au fost cei care s-au lăsat intimidați, iar în culise nici vorbă de emoții. „Voi interpreta în această zi o poezie în grai bănățean. Nu am mai participat la alte festivaluri, am puține emoții, dar să sperăm că va fi bine”, a precizat Ștefan Alexandruță, de loc din Reșița. „Am mai participat la multe concursuri și nu am emoții, mă simt pregătit”, a mai adăugat un reșițean. „Astăzi vom prezenta un dans popular. Am participat la foarte multe competiții, tocmai de asta nu avem emoții, suntem pregătite”, au explicat două fete din Bucova și Băuțar. „Pe scena din Caransebeș vom prezenta o suită populară. Suntem 12 fete în ansamblu și în această formulă am fost la multe alte concursuri, dar niciodată în această zonă, așa că am puține emoții, ca de fiecare dată”, a declarat pentru Express de Banat Denisa Stan, din Gorj.

concurenti festival concurenti festival

concurenti festival
La Casa de Cultură „George Suru” și în sala de festivități a Episcopiei s-au adunat 25 de grupuri și aproximativ 140 de copii din toate zonele țării și din Serbia. Președintele juriului a fost Dan Liuț.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637228871416″]

tmc 640