Țiganii din Ticvani, la un pas de expulzare!

Averile romilor din comuna cărășeană, amplasată de-o parte și de alta a Drumului Județean 581, le sar în ochi trecătorilor. Cum autorităților din România legea nu le permite să le verifice conturile, oficialii orașului italian Torino fac inventarierea lor și a bunurilor pe care le dețin la vedere.

Torino este una dintre destinațiile preferate ale etnicilor cărășeni care merg să lucreze peste granițele țării. Odată ce ajung în Italia, cu tot cu minorii pe care îi au în grijă, aceștia poposesc în plațurile imense pe care și-au amenajat provizoriu o casă pentru a avea un acoperiș deasupra capului. Din poveștile etnicilor care se întorc acasă, condițiile sunt mizere. Șobolanii mișună la tot pasul, iar așa zisele locuințe construite din placaje, scânduri sau cartoane riscă să fie măturate la cea mai mică adiere a vântului. Taberele de nomazi supără ochiul trecătorilor și sunt adevărate focare de infecție.

Despre locuri de muncă selecte și, mai ales cinstite, nu poate fi vorba. Așa se face că preocupările din țară, de a cerși sau fura, sunt la ordinea zilei. Cei mai norocoși au parte de câte un chilipir sau un job plătit decent. Tocmai de aceea nimeni nu își explică vilele impresionante pe care le-au construit în comuna Ticvaniu Mare. Potrivit autorităților locale, din datele pe care le dețin, peste 100 de etnici romi stau în plațurile din Torino, iar alți aproximativ 80 sunt răspândiți în alte localități italiene.

,,Recent, la primărie a fost prezentă o delegație formată din reprezentanți ai unor ONG-uri italiene care își desfășoară activitatea în Torino. Au cules informații despre persoanele de etnie romă, au fotografiat casele în care locuiesc, iar unii dintre romii plecați în Italia susțin chiar că li s-ar fi refuzat dreptul de a primi o locuință pe motiv că le-ar fi fost luată în evidență casa din comună și mașinile de lux pe care le dețin”, a spus edilul-șef al comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, pentru www.expressdebanat.ro.

Așadar, până ca statul român să primească dreptul prin lege de a verifica averile persoanelor fizice, vestea că sărăcia nu e chiar atât de cruntă în țară i-a mobilizat pe italieni, care încearcă prin deplasările lor în teritoriu să se convingă de faptul că lucrurile nu sunt chiar așa cum le descriu romii, care solicită facilități de la statul italian.

Se tem de expulzare!
Vestea că sunt ochiți de ONG-uri i-a cam bulversat pe etnicii rămași acasă care și-au înștiințat imediat compatrioții din Italia cu privire la demersul inițiat, temându-se de faptul că ar putea fi trimiși acasă fără voia lor.

Legislația UE nu permite însă expluzarea cetățenilor care fac parte din țările membre ale Uniunii Europene. Chiar și așa, nu mai departe de vara lui 2013, autoritățile italiene din Veneția au urcat zeci de romi în avioane și i-au trimis în România pe motiv că nu s-au putut integra social și cultural. Conflictul a pornit de la etnicii așezați în tabere similare de nomazi, care cerșeau agresiv pe străzile orașului. Atunci, autoritățile din România au fost îngenuncheate, fără să aibă o poziție oficială pe această temă, potrivit www.frontpress.ro .

MAIN FOTO: www.jurnalul.ro