FOTO. Sursă de apă potabilă distrusă de drujbe la Bănia. Caz alarmant pe albia râului Valea Mare!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

În aceste zile sănătatea oamenilor din Bănia este pusă în pericol de noi exploatări forestiere care, și de această dată, încalcă flagrant mai multe legi.

Pe Valea Mare, la 3 kilometri de sat este situată captarea pentru apă potabilă a localității. Prin prevederile legii, orice captare de apă potabilă are stabilite trei perimetre de protecție cu scopul de a păstra apa curată, potabilă, iar activitățile sunt interzise sau limitate.

La doar 1,5 km amonte de captarea de apă, fără ca aceasta să conteze, TAF-urile, buldozerele și drujbiștii s-au dezlănțuit. Se sapă numeroase drumuri noi în pământ și stâncă, se exploatează cele mai bune exemplare de arbori, se distrug albiile văilor, se trag lemne pe solul umed, se amplasează dormitoarele insalubre ale muncitorilor, se abandonează deșeuri menajere și bidoane de carburanți.

Un prim efect este acela că apa, indispensabilă vieții, este puternic afectată, devenind nepotabilă din cauza turbidității ridicate. Principalele cauze sunt TAF-urile care circulă și trag lemnele prin albia pârâului, dar și buldozerele care sapă noi drumuri prin văi.

La finalul exploatării, albiile văilor rămân distruse, se formează torenți și viituri zeci de ani de acum înainte. Rămân drumuri de exploatare ce brăzdează toată zona și se creează ravene adâncite de 2-3 metri, unde apa de ploaie cară permanent pământul în vale. Rămân suprafețe mari de teren fără pădure în următorii ani, pentru că o pădure matură are nevoie de peste 120 de ani să se dezvolte.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157663993691654″]

promovare banner maxagro Muzeul TM

Firma este principalul vinovat, dar complici ai dezastrului sunt deopotrivă administratorul pădurii, care trebuie să supravegheze executarea lucrărilor, Garda Forestieră și Garda de Mediu, care trebuie să efectueze controale atunci când se fac exploatări. La fel ca și în cazul administratorului societății comerciale responsabile, care în zadar a fost contactat, nici inspectorii Gărzii de Mediu nu le-au oferit un răspuns reporterilor Express de Banat, care au încercat să obțină o clarificare pe această temă din partea instituției statului.

Un singur lucru este cert, anume că singurii care reacționează prompt sunt cetățenii responsabili de pe rețelele de socializare, care surprind în timp real ilegalitățile comise. Nu același lucru se întâmplă și cu angajații plătiți din instituțiile statului care de obicei organizează controale cu mare întârziere, iar sancțiunile aplicate sunt derizorii și pur formale.

Reamintim că în aceste zile o comisie de la Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului se află în județ pentru a controla modul în care se eliberează avizele de construire în parcurile naționale, dar vizat ar fi și modul în care instituții precum Garda de Mediu verifică situația din teritoriu.

FOTO: facebook.com/MARIUS ȘUȘARĂ

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/