FOTO. Stindardul dacic, doage cu îngerași sau tulnice, toate de vânzare la târgul meșterilor populari. S-a dat start la Zilele Timișoarei

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

De joi, în Timișoara a început celebrarea Centenarului instalării administrației române în oraș, iar primii care au intrat „în scenă” sunt chiar artiști populari. În Piața Libertății se pot găsi o sumedenie de obiecte artizanale, începând de la ii și opincuțe, până la funduri de lemn cu motive etnice, icoane, doage, tulnice și chiar stindarde dacice, în forma celebrului lup. 

De departe, atracția principală sunt elementele dacice, făcute din lemn de nuc. Un lup ca de pe vremea lui Decebal, înalt cât un om de statură medie, ajunge să coste și 2.500 de lei. La târgul meșterilor populari se găsesc și instrumente muzicale, printre cele mai spectaculoase fiind tulnicele. Meșterul care le vinde le face și în formă de pipă și ne-a mărturisit că oamenii cred că este un fel pipă pentru… iarbă. Spre deosebire de stindardele dacice, tulnicele sunt mult mai ieftine. Unul costă doar 400 de lei.

Firește, nu lipsesc nici piesele pe gustul doamnelor, precum iile sau cerceii făcuți manual. La târg se găsesc și opinci, pe numere medii sau mari, dar și micuțe, care nu sunt pentru copii, ci sunt, de fapt, suvenire. Opincuțele sunt făcute din piele de oaie și costă între 150 și 200 de lei perechea. Tot doamnele pot cumpăra funduri de lemn rotunde, decorate cu motive populare. Sunt tratate cu un ulei care nu este toxic și pot fi folosite cu încredere și pentru a acoperi butoaiele cu murături.

Nu lipsesc nici decorațiunile din sticlă sau replici în lemn ale unor biserici sau mănăstiri din țara noastră și chiar a unor moschei. O replică a bisericii ieșene Trei Ierarhi, cea care în vremea lui Vasile Lupu avea turlele poleite cu aur, costă 400 de lei. Obiectele religioase nu lipsesc nici ele, firește. Icoane, dar nu numai, lucrate în general din lemn de esență tare.

Nicu Muntean ne spune că îngerii sunt printre noi

Dacă ajungeți zilele acestea la târg nu trebui să-l ratați pe Nicolae Muntean, celebru iconar care are un stand fără prețuri. „Depinde cât costă de icoană, de persoană. Pentru cei mai tineri, mai lăsăm la preț”, spune Muntean, stabilit din Alba în Timișoara. Pe lângă icoanele sale celebre, iconarul vinde și doage pictate cu îngeri. „Doagele pot fi cu elementele populare. Eu le fac cu îngeri, deoarece sunt îngerii care umblă printre noi. Îngerii umblă mereu în grupuri de trei și ne împart gânduri bune”, spune Nicolae Muntean.

De joi seara, în Piața Victoriei începe seara dedicată folclorului. De altfel, pe platoul din fața Modex deja se și găsesc delicii culinare deloc de neglijat. Clătite savuroase, care imită praline celebre, burgeri gourmet, cartofi prăjiți, limonade aromate sunt disponibile pentru timișoreni la rulote. Vineri seara pe scenă vor urca, printre altele, Pro Musica, Cargo și Phoenix. Sâmbătă dimineața, de la ora 9.45, în Piața Unirii se va recrea momentul intrării trupelor românești conduse de Virgil Economu în capitala Banatului. Timișorenii sunt invitați sâmbătă la concertele Phaser, Vunk, Alina Eremia și Loredana, iar duminica va fi dedicată blues-ului.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/