Semne rele în perspectiva Timișoara 2021! „E nevoie de intervenții de urgență!”

În mai puțin de un an și jumătate, Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, iar orașul nu arată deloc bine, mai ales în ceea ce privește monumentele și clădirile istorice. Un semnal de alarmă a fost tras și de șeful Direcției de Cultură și Patrimoniu Timiș, care a transmis, la raportul de la Colegiul Prefectural din iulie, că patrimoniul istoric din Timișoara nu e într-o stare prea bună, iar Coloana Fidelității din Cimitirul Eroilor e aproape în colaps!

Sorin Vlad Predescu a subliniat că patrimoniul istoric al întregului județ Timiș, unul atât de bogat, e în continuare într-o stare proastă, iar ritmul de reabilitare lasă foarte mult de dorit. „Județul nu o duce prea bine în ceea ce privește ritmul în care se reabilitează patrimoniul istoric. E una dintre problemele pe care nu le va putea rezolva niciodată Direcția de Cultură și Patrimoniu. În alte județe se poate. Am constatat pe diferite străzi clădiri care sunt în zona colapsului. E nevoie de intervenții de urgență”, a precizat Sorin Vlad Predescu la Colegiul Prefectural din luna iulie.

Coloana Fidelității, uitată în Cimitirul Eroilor

Predescu a vorbit la Instituția Prefectului și că a solicitat Primăriei Municipiului Timișoara să ia măsuri, deoarece Coloana Fidelității din Cimitirul Eroilor se află într-o stare foarte proastă. „Coloana Fidelității intră încet-încet în zona de colaps. Am solicitat punerea ei în siguranță. Acest monument este proprietatea Primăriei Timișoara, sper să și facă ceva”, a precizat șeful Direcției de Cultură. În 2013, Nicolae Robu a dorit să mute Coloana Fidelității din cimitir în Piața Bălcescu. Cei de la UDMR au protestat însă, invocând faptul că monumentul ofensează maghiarii.

Coloana Fidelității a fost dăruită Timișoarei în 1853 de împăratul habsburg Franz Joseph I, drept răsplată pentru fidelitatea orașului față de Imperiul Austro-Ungar în timpul Revoluției din 1848-1849. Maghiarii consideră că revoluționarii unguri erau portretizați în chipuri hidoase și spun că monumentul îi jignește și, prin urmare, nu doresc să fie amplasat într-o piață publică. Primăria a lăsat-o în Cimitirul Eroilor, iar în Bălcescu, Robu vrea o fântână arteziană cu jocuri de lumini.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Patrimoniul muzeal, o altă problemă a județului

Sorin Vlad Predescu a precizat că o altă problemă este pierderea unor puncte muzeale din județ. „Noi am cam pierdut punctele muzeale odată cu celebra descentralizare. Punctele muzeale au cam rămas părăsite”, a mai precizat șeful Direcției de Cultură și Patrimoniu. La Parța, sanctuarul neolitic va fi valorificat în curând, prin semnarea unui protocol de colaborare cu Serbia, de către autoritățile județene.

CITEȘTE ȘI: Peste 400.000 de euro pentru 6.000 de ani de istorie! Situl neolitic de la Parța va fi repus în valoare!

Sursa foto principală: adevarul.ro

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/