FOTO. Și de ziua lor, donatorii de sânge au răspuns „prezent”!

donare sange

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se celebrează anual în data de 14 iunie, evenimentul fiind marcat astăzi și la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița. Tot astăzi se împlinesc și 10 ani de la demararea campaniei „Un strop de sânge pentru un copil!”, campanie inițiată și coordonată de reșițeanca Lili Gherle.

Peste 40 de persoane au trecut în această dimineață pragul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița pentru a dona sânge și a-și ajuta semenii aflați în suferință pe paturile de spital. De la oameni simpli, care și-au făcut un obicei din a dona sânge, până la cadre medicale, polițiști, pompieri și jandarmi, cu toții au răspuns afirmativ chemării reșițencei Lili Gherle, aflată la cel de-al zecelea an de campanie „Un strop de sânge pentru un copil”.

donare sange 3

„Sunt 10 ani de campanii, 10 ani în care am strigat ajutor, 10 ani în care oamenii au răspuns pozitiv. 10 ani în care s-a donat masiv în Caraș-Severin, indiferent de zonă, pentru că nu doar la Reșița s-a donat. S-a donat în tot județul. Trebuie să ținem cont că Ziua Mondială a Donatorului are o dublă însemnătate pentru noi astăzi. Pentru mine personal, pentru fetița mea, sunt zece ani de la demararea campaniei «Un stop de sânge pentru un copil». Am onoarea ca astăzi să fie alături de noi instituțiile de forță ale statului, medicii cu care am lucrat de-a lungul timpului la Centrul de Sânge sau pe teren, donatori noi, donatori consacrați, eu însămi am donat astăzi”, a spus Lili Gherle.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge s-a desfășurat în acest an sub sloganul: „Să fim solidari cu cei din spitale!”, un mesaj care a sensibilizat și care i-a mobilizat pe reșițeni, unii dintre ei aflându-se la prima experiență de acest gen.

„Mă apropii de vârsta de 40 de ani, iar prin prisma meseriei pe care o am, cea de asistent social, am ajutat mulți oameni de-a lungul timpului, atât cât am putut. Astăzi m-am gândit că pot mai mult și poate voi reuși să fiu un exemplu și pentru fiul meu, care, la fel ca și mine, printr-un simplu gest, ar putea salva mâine o viață!”, ne-a spus o reșițeancă.

banner maxagro

Alături de polițiști, jandarmi și pompieri s-au mai aflat astăzi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița și cadre medicale, care știu, poate, cel mai bine, ce înseamnă acțiunea de donare de sânge.

„Vin de fiecare dată cu drag. A fost o perioadă destul de lungă, cred că aproximativ doi ani de zile, când am venit aproape zi de zi, dând o mână de ajutor aici, la îndemnul doctorilor Rodica Neaga și Emil Bunda și a reșițencei Lili Gherle. Lucrând la Ambulanță, văd deseori hemoragii digestive cu anemii severe apărute brusc și doar datorită sângelui care se primește de la centrul de donare, unde oamenii vin voluntari, reușim să ridicăm anemiile, ca să le putem salva viețile”, Ștefan Lisi, medic la Serviciul Județean de Ambulanță Caraș-Severin.

donare sange 4

Medicul Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița, a mulțumit tuturor donatorilor, atât celor noi, cât și celor fideli, precizând că ușile centrului sunt deschise pentru donatori de luni până vineri, între orele 8.00 și 12.00.

tmc 640