La 45 de kilometri de Timișoara se află unul dintre cele mai frumoase sate din țară. Charlottenburg este singurul sat circular din România, cu o poveste impresionantă pe care tot mai mulți turiști vor să o descopere. Este și motivul pentru care zona s-a dezvoltat în ultimii ani, iar investitorii au ridicat mai multe pensiuni în care oamenii să se poată caza.
Înființată în 1771, localitatea Charlottenburg a fost întemeiată de contele von Clary und Aldringen, președinte al Administrației Banatului în acea vreme. În 2004, localitatea a fost declarată monument istoric. De atunci, a început să fie și mai atractivă pentru turiști. Chiar și cei de la Discovery au fost interesați să realizeze un reportaj în zonă.
„Mai mulți investitori au înțeles că zona are un potențial turistic foarte dezvoltat și au deschis o serie de pensiuni, chiar dacă în satele învecinate. Și Altringen este un astfel de exemplu, acolo nu doar structurile de servit masa, ci și cele de cazare au un număr mai ridicat de locuri. Am și organizat în zonă o serie de evenimente, inclusiv Banat Brunch, care să pună în lumină această diversitate a gastronomiei locale.”, a declarat Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului Timiș.
În Charlottenburg se află și cel mai mare și mai vechi parc de vânătoare din țară, iar din 2014 a fost deschis și Muzeul Cinegetic. În parcul de vânătoare care se întinde pe o suprafață de 1.200 de hectare oamenii pot urmări cerbii sau muflonii în mediul lor natural.
„Avem preponderent, ca specie, cerbul lopătar. Când nu se organizează acțiuni de vânătoare, începând de primăvara și până toamna, în grupuri organizate se pot face observații la vânat. Putem observa și muflonul, deși numărul exemplarelor este unul mai redus, probabil că vor fi greu de observat. Mai avem câteva exemplare de cerb comun, eventual mistrețul. La Muzeul Cinegetic Charlottenburg, este chiar în centru, se pot vedea fotografii vechi începând cu 1904, trofeele colectate din zonă și nu numai.”, a spus Emanuel Munteanu, șeful Ocolului Silvic Timișoara.
Autoritățile locale caută metode pentru ca munca locuitorilor să fie promovată.
„Pentru zonă, deocamdată, beneficii concrete nu prea sunt. La Buzad am încercat, cu acel festival de muzică electronică, să facem o alee a producătorilor locali, pentru ca oamenii să poată să își vândă produsele locale, la Charlottenburg suntem în faza de concept cu această idee. Vrem să facem chiar în mijlocul satului o mini-piață cu produsele bio specifice zonei, cum ar fi mierea naturală 100%, gemuri, avem un domn care are o cultură de aluni, există celebra cultură de aronia care este mediatizată.”, a declarat Iasmin Iovănuț, primarul comunei Bogda.
Provocarea este ca pitorescul localității unice să nu dispară odată cu dezvoltarea zonei. Există un supracontrol în ceea ce privește regulile de urbanism, iar în zona centrală sunt interdicții de construire.
„Acest plan circular al satului îl face atât de deosebit, care pune cumva în diferite relații pe membrii comunității. Dificultatea pe care o avem astăzi este să păstrăm acest specific al satului și există, desigur, o presiune turistică și de dezvoltare a acestui sat pentru că se află într-o zonă importantă și interesantă mai ales pentru turiștii din Timișoara și Banat. Încercăm să sprijinim demersurile de adoptare a unui nou Plan Urbanistic General care să reglementeze odată pentru totdeauna păstrarea acestui sat ca pe o curiozitate urbanistică și, de ce nu, turistică. Charlottenburg începe să devină o destinație importantă și, sperăm, din ce în ce mai vie în următorii ani.”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură Timiș.
Localnicii așteaptă sprijin de la autorități, așa cum, spun ei, au primit cei din Viscri, județul Brașov.
„O să facem un PUZ de zonă protejată, încercăm o uniformizare a culorilor imobilelor. Din cauza aceasta, oamenii sunt într-un fel și nemulțumiți de faptul că cei de la Direcția Județeană de Cultură le impun anumite interdicții în ce privește modernizarea imobilelor. Beneficii concrete nu au avut, doar interdicții. Alte zone, ca Viscri, au beneficiat de fonduri de la Ministerul Culturii pentru vopsirea imobilelor, amenajarea lor. Deocamdată, în Charlottenburg nu s-a implementat niciun proiect în sensul acesta.”, a mai spus primarul comunei Bogda.
Cele mai recente date indică o populație de aproximativ 200 de persoane în Charlottenburg. Localitatea este una dintre cele 6 aparținătoare comunei Bogda, alături de Altringen, Bogda, Buzad, Comeat și Sintar. Comuna este situată în nordul județului Timiș, la sud-vest de orașul Lipova.
Foto: Facebook/Charlottenburg