FOTO: Sărbătoare cu fast la 164 de ani de uniformă!

Data de trei aprilie este zi de sărbătoare pentru jandarmii români. Reșițenii în uniformă au ieșit la paradă sub ochii publicului curios și ai rudelor. La 164 de ani de serviciu în folosul oamenilor, Jandarmeria Română suflă în lumănâri.

Ziua Jandarmeriei Române a fost celebrată și la Reșița așa cum se cuvine. În uniforme de paradă, jandarmii reșițeni s-au aliniat, în frunte cu inspectorul-șef Sorin Axenti, pentru a asculta slujba oficiată de Episcopul Lucian. Sub privirile pline de admirație ale micuților din public, care au venit special pentru a cunoaște secretele din spatele meseriei de jandarm, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Caraș-Severin au mărșăluit cu mândrie.

Agenda zilei de astăzi a cuprins și o serie de exerciții demonstrative, care au imitat situații reale prin care trec de cele mai mlte ori jandarmii în munca lor zilnică. „Astăzi sărbătorim 164 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Cu această ocazie, Inspectoratul de Jandarmi Județean a pregătit o serie de exerciții demonstrative care au prezentat publicului modul în care acționează jandarmii în diferite situații. Ați văzut un exercițiu de restaurare a ordinii publice și de asemenea un exercițiu din intervenție, atunci când este atacat un trasport de valori. Modul în care acționăm. Exercițiile au fost pregătite din timp”, a explicat Sorin Axenti, inspector-șef al IJJ.

Chiar dacă greutatea meseria de jandarm a fost deschisă ca o carte pentru micuții prezenți în public, asta nu i-a descurajat pe cei mici. „Am venit aici cu ocazia zilei porților deschise la jandarmi. Cel mai mult mi-a plăcut ultima parte, atunci când jandarmii au făcut exercițiile demonstrative. Mi-a plăcut mai ales partea în care au venit așa-zișii teroriști și jandarmii au reușit să manevreze situația. Iau în calcul și o posibilă carieră în acest domeniu”, a explicat unul dintre micuții care au urmărit cu sufletul la gură demonstrațiile jandarmilor.

La ceremonie au fost prezenți și reprezentanți ai celorlalte instituții care luptă zilnic cot la cot cu Jandarmeria pentru siguranța reșițenilor. Au luat cuvântul și subprefectul Nicolae Ciobanu, precum și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni.

Astăzi s-a desfășurat și ceremonia militară care a început cu slujba oficiată de Părintele Episcop Lucian, iar cu această ocazie vreau să transmit tuturor jandarmilor multă sănătate, cât mai multe realizări în activitatea profesională și, bineînțeles, tradiționalul La mulți ani”, a mai menționat Sorin Axenti.