Noua grădină zoologiăa îi așteaptă pe reșițeni în haine noi. Cu un spațiu mult mai generos decât până acum, condiții și dotări moderne și o diversitate impresionantă de animale din toate colțurile lumii, noul parc zoologic se clasează printre primele de acest fel din țară.
Aspectul grădinii zoologice s-a schimbat radical. Cuștile minuscule în care se învârteau până acum urșii, leii sau lupii, băștinași ai parcului de câțiva ani buni, au fost înlocuite cu căsuțe special adaptate fiecărei specii de animal în parte. Astfel, poneilor și măgarilor le-au fost construite căsuțe din lemn cu mormane de fânețuri pe margine, pentru a crea un mediu cât mai asemănător celui natural.
Fiecare animal are, pe lângă încăperile modern amenajate, și câte un teren generos unde să zburde în voie. Printre noii oaspeți ai parcului se numără zimbrii, jaguarii, pumele, struții, cangurii pitici, lamele, tigrii și multe alte vietăți care mai de care mai impresionante, din diferite colțuri ale lumii.
Suprafața totală a grădinii s-a largit de la 1,4 hectare la 5,6 hectare de teren. Investițiile nu s-au oprit doar la extinderea suprafeței și la construirea unor noi adăposturi pentru animale. Noul spațiu se bucură și de o clădire de carantină, un punct veterinar care va fi dotat cu aparatură și personal medical speializat. ,,Noua Grădină Zoologică a fost clasificată de Ministerul Mediului printre primele două ca extindere, frumusețe și dotări. Spațiul a ajuns să aibă acest statut și prin faptul că sunt prezente aici specii indigene și exotice de animale și specii lemnoase. Cadrul este adecvat unei astfel de investiții și cred că reșițenii și turiștii vor aprecia aceste investiții ale administrației locale și ale Ministerului Muncii”, a declarat primarul Mihai Stepănescu.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637871902635″]
În dotarea grădinii se află și o clădire educațională, destinată vizitatorilor mici ai parcului. Aceștia vor avea ocazia să participe la cursuri și activități educaționale organizate de cadrele didactice în parteneriat cu conducerea grădinii zoologice. Nu lipsește nici magazinul de suveniruri, care îi întâmpină pe vizitatori încă de la intrare. Tot acolo se află și casieria de unde cetățenii își pot achiziționa biletele.
Investițiile au fost mari, dar nu se opresc aici!
Valoarea totală la care s-a ridicat investiția a fost de aproximativ 1,6 milioane de euro, din care 75% au venit din partea Ministerului Mediului și restul de 25% din fondurile locale. ,,Această investiție s-a realizat pe baza unei colaborări între Ministerul Mediului și Primărie. 75 % din valoarea convenției a venit din partea Ministerului Mediului și 25 % a fost contribuția municipiului. S-au realizat 22 de adăposturi, clădiri administrative, clădiri de carantină, punct veterinar, magazin de suveniruri. S-au reabilitat și extins vestiarele și bucătăria pentru prepararea mâncării, împrejmuiri speciale, conducte de apă brută, rețele de canalizare menajeră, ziduri de sprijin și multe altele. Constructorii s-au confruntat cu multe dificultăți la lucrările de modernizare a acestei grădini. Profilul acestei grădini zoologice se bazează pe faptul că se află pe amplasamentul unui parc dendrologic. Acest lucru a fost constatat de cei de la Ministerul Mediului”, a declarat Titiana Cătană, director executiv al Direcției Tehnice Generale.
În planul administrației locale se mai află și alte proiecte care vor transforma parcul zoologic într-un loc perfect de petrecere a timpului liber atât pentru cei mici, cât și pentru cei mai în vârstă. Următorul proiect pe care oficialii îl au în plan este amenajarea unei zone speciale pentru desfășurarea de diferite activități cu profil sportiv. Noul spațiu va avea în plan popularizarea turismului sportiv la nivelul municipiului. ,,Parcul Zoologic va fi dotat și cu o zonă amenajată în scopul desfășurării turismului sportiv, în colaborare cu un ONG din Reșița. Sper ca în scurt timp să fie posibilă practicarea a diferite activități care țin de turismul sportiv”, a mai declarat primarul Mihai Stepănescu.
De asemenea, pe viitor se intenționează și angajarea de personal nou, întrucât pentru moment grădina nu se bucură decât de 12 angajați. Aceștia nu pot acoperi intreaga suprafața a parcului. În acest sens, oficialii împreună cu conducerea grădinii zoologice au în plan angajarea de noi îngrijitori, paznici, precum și personal medical veterinar specializat, care să asigure cele mai bune condiții pentru viețuitoarele parcului.