Serviciul poștal funcționează în Reșița din 25 septembrie 1854! A durat câteva decenii până când s-a mutat într-o primă clădire având destinația de poștă. Iar construcția cunoscută generic drept poșta veche, cea de pe strada Libertății, a găzduit serviciul abia de prin anii ’70!
Reșița are serviciu poștal de 168 de ani! Potrivit lui Bogdan Andrei Mihele, cunoscutul reșițean pasionat de istorie, într-o primă fază serviciul funcționa, cel mai probabil, în cadrul uzinei. Abia după 58 de ani, în 1912, se mută în clădirea care astăzi găzduiește Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin.
La momentul respectiv, era unul dintre cele mai moderne oficii poștale din Banatul Montan, iar construcția era efectiv ca un furnicar. Fiind amplasată aproape de uzinele orașului, corespondența curgea pe bandă rulantă, așa cum se arată în Monografia Uzinelor de Fier și Domeniilor din Reșița, ing. Ion Păsărică, ediția a III-a, 1936.
„Scrisorile cu interes intern, corespondența între serviciile Societății la Timișoara – București, se face mai mult prin curieri speciali. Serviciul telegrafic și telefonic este al statului, tot așa și mulțimea corespondențelor externe. Astfel se cere ca oficiul poștal să fie bine organizat și modern. Societatea are o rețea telefonică uriașă pentru serviciile interne, fiind această rețea întinsă peste întreg domeniul, având legătură telefonică și ultimul post de pădurar din cele mai îndepărtate regiuni. Această rețea are trei centrale proprii, foarte moderne, fiind însă legate prin fir special cu centrala statului. Poșta din Reșița (vechea Poștă) datează de la 25 septembrie 1854. Până aici corespondența se făcea prin curieri.”
În anii ’70, serviciul se mută în așa-zisa poștă veche.
Sursă foto: Bogdan Andrei Mihele