FOTO. Protest tăcut al avocaților din Timișoara: „Timorarea apărării duce la abuz”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

„Avocatul este singurul profesionist care apare menționat în Constituție. Apărați-l!”, spun avocații timișeni care au ieșit, miercuri, în fața Tribunalului Timiș, nemulțumiți de decizia ÎCCJ în dosarul „Ferma Băneasa”. Ei au invocat efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept. Protestul a durat aproximativ 15 minute. 

„Avocatul nu poate fi audiat ca martor în dosarele îndreptate împotriva clienților săi”, a stat scris pe una din pancartele aduse de avocați la protest.

„Acest protest este pentru respectarea principiilor care guvernează și trebuie să guverneze desfășurarea procesului judiciar și pentru respectarea profesiei de avocat. Este un semnal de alarmă pe care l-am tras pornind de la pretextul pe care ni l-a oferit Înalta Curte de Casație și Justiție prin motivarea absolut halucinantă a deciziei pronunțate în deja celebrul dosar «Ferma Băneasa». Nu este un protest. Nu este o mișcare împotriva unui judecător anume, complet anume sau instanțe anume. Are legătură strict cu modul în care un judecător a înțeles să denatureze profesia de avocat, să dea de pământ cu toate principiile care guvernează această profesie și procesul judiciar. Din 2017, avocatul este partener indispensabil al justiției și așa trebuie să fie. Nu trebuie să mimăm respectarea acestei norme legale. Un asemenea precedent este periculos pentru desfășurarea profesiei de avocat în siguranță.”, a declarat avocatul Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș.

promovare banner maxagro Muzeul TM

În decembrie anul trecut, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pe avocatul Robert Roșu, în dosarul „Ferma Băneasa”, alături de omul de afaceri Remus Truică, de miliardarul israelian Beny Steinmetz și de Prințul Paul al României. Aceștia s-ar fi folosit de titluri de proprietate fictive pe numele fostului rege Carol al II-lea și hotărâri judecătorești anterioare luate în baza acestora pentru a păgubi statul român. Potrivit ÎCCJ, avocatul a fost părtaș la aceste ilegalități, după ce în primă instanță, Curtea de Apel Brașov a considerat că el doar își desfășura profesia. Motivarea deciziei ÎCCJ a fost publicată la începutul lunii aprilie.

Într-un memoriu adresat conducerii instanțelor din județ, avocații spun că demersul lor are ca obiectiv „convocarea dialogului interprofesional pentru conștientizarea tuturor factorilor implicați cu privire la urmările pe care le-ar putea avea renegarea drepturilor și a rolului avocatului, prin identificarea acestuia cu clientul său, prin impunerea avocatului unor sarcini care nu sunt specifice menirii sale, încălcării secretului profesional precum și repercusiunile nesocotirii autorității de lucru judecat. Consecințele se răsfrâng nu numai asupra profesiei de avocat, ci asupra sistemului de justiție și mai ales asupra cetățeanului, care este privat de dreptul la apărare și de dreptul la un proces echitabil”.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/