[FOTO] Protest spontan la UEM Reșița! „Rectorul trebuie să ne reprezinte interesele!”

Protest spontan, în această după-amiază, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Peste 20 de cadre didactice au ieșit în curtea instituției pentru a-și manifesta nemulțumirea față de atitudinea conducerii. Oamenii spun că Rectoratul le-ar îngreuna recuperarea drepturilor salariale aferente anilor 2008-2013, asta deși instanța s-a pronunțat deja în acest caz.

În anul 2008, Guvernul Boc le-a redus profesorilor salariile cu 25%, însă ulterior, Victor Ponta a decis că sumele tăiate trebuie restituite. Dacă profesorii pensionați și-au primit deja drepturile salariale integral, cei care activează în continuare încă așteaptă. Așa se face că profesorii de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița au declanșat astăzi un protest spontan pentru a-și primi banii înapoi. Oamenii se plâng și de un alt aspect. Deși instanța s-a pronunțat definitiv și irevocabil cu privire la restituirea sumelor de bani, Rectoratul UEM Reșița întârzie autentificarea documentelor care arată sumele pe care fiecare angajat trebuie să le primească înapoi. Asta deși, la finalul anului, expiră termenul legal de la pronunțare, iar cazul se prescrie.

„Hârtiile au fost întocmite de universitate, ca urmare a sentințelor judecătorești. Hotărârea este definitivă, iar sentințele sunt și la rectorat. Sentința există, calculele sunt făcute, însă nu scrie niciunde «universitate» pe documentele respective. Ele trebuie autentificate. Aproximativ 80 de cadre didactice sunt în această situație, iar 46 au depus cererea către Rectorat pentru a le fi recunoscute sumele calculate”, a declarat prof. univ. dr. ing. Eugen Răduca. Acesta spune că are de recuperat aproximativ 100.000 de lei, iar aceeași sumă li s-ar cuveni și altor 7 profesori, printre care și decanului Facultății de Inginerie, prof. univ. dr. ing. Sava Ianici.

„Sunt două sentințe. Una expiră în 2017, cealaltă în 2018. În cazul în care nu primim banii, ne pierdem dreptul, pentru că se prescriu. Primul termen este decembrie 2017. Toți colegii noștri care au fost pensionați și n-au sentințe judecătorești, cum ar fi domnul Ion Vela, domnul Marian Mihăilă, domnul Vasile Zaberca, toți au primit suma integrală în decembrie 2016. Și dânșii au aceeași sumă ca mine, pentru că au fost conducători ca și mine în acea perioadă. Drept urmare, noi considerăm că nu suntem tratați la fel de stat, din moment ce unii au primit suma întreagă, deși nu mai sunt la noi, iar nouă, celor care activăm în continuare, nu ni se dă nici măcar eșalonat”, susține Sava Ianici.

Acesta explică și de ce au recurs la protestul spontan. „Cei care suntem pe sentință am făcut astăzi un protest spontan în curte pentru că acum 15 zile, sindicatul a înaintat o adresă prin care a prezentat tabelele a 47 de cadre didactice, emise de UEM, dar care, de fapt, nu sunt autentificate. Sunt semnate de două persoane care, la ora actuală, nu mai activează în cadrul instituției. Am cerut domnului rector, prin acea adresă, să ne autentifice, printr-o semnătură, acele acte. Nu a spus că nu vrea să le semneze, dar au trecut deja 15 zile și noi considerăm că trebuie să fie respect din partea rectorului față de angajați, pentru că noi l-am ales pe domnul rector. În primul rând, el trebuie să ne reprezinte interesele. Dacă trec deja 15 zile și noi nu putem să certificăm niște documente pe plan intern, deja eu consider că e o problemă din punct de vedere al funcționalității”, este de părere Ianici.

Următorul pas ar fi adresarea către executorul judecătoresc, altfel banii vor fi pierduți, deși cei care s-au pensionat au primit, în total, peste 2 milioane de lei, mai spune Sava Ianici.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678409504423″]

De cealaltă parte, conducerea universității spune că nu poate fi vorba de rea intenție. Problema cadrelor didactice a fost analizată în cadrul Consiliului de Administrație și s-a ajuns la concluzia că tabelele pe care aceștia le-au prezentat trebuie reanalizate de Departamentul Resurse Umane și Contabilitate, pe motiv că documentele au fost întocmite în urmă cu mai mult timp, pe vremea când actualul rector nu era încă în funcție, susține prorectorul Cristian Chioncel.

Banii ar trebui să fie plătiți eșalonat de Minister (38%) și de Universitatea „Eftimie Murgu” (62%).

Prorectorul dă asigurări că nu se pune problema ca termenele să fie depășite pentru ca profesorii să nu-și primească banii. „La ultima discuție pe care am avut-o chiar cu colegii de la sindicat, s-a și hotărât, în principiu, ca universitatea să realizeze, împreună cu reprezentanții de sindicat, un document prin care să recunoască această datorie, astfel încât problema de depășire a termenelor să nu existe”, afirmă Chioncel.

În timpul protestului, profesorul Eugen Răduca și-a anunțat colegii că ziua de lucru le va fi tăiată, din cauză că au ales să iasă la protest, iar informația i-ar fi fost dată de cineva din cadrul Contabilității. Întrebat de presă dacă o contabilă poate lua decizia de a tăia din salariile angajaților fără o directivă dată de conducere, prorectorul Cristian Chioncel, care nu se afla în acel moment în universitate, a afirmat: „Aceasta este o informație pe care eu nu pot să o verific acum, deci eu nu știu cine ce a spus”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/