Cu doar câteva ore înainte de ședința în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se reunește ca să ia o decizie cu privire la carantina în Timișoara și localitățile periurbane, după data de 22 martie, zeci de timișoreni au ieșit în stradă ca să protesteze față de o eventuală prelungire a restricțiilor suplimentare. Jandarmii au blocat intrările în centrul Timișoarei, pentru ca oamenii să nu ajungă în Piața Victoriei.
Inițial, oamenii s-au adunat în fața Prefecturii Timiș, apoi a primăriei și de acolo s-au îndreptat înspre centrul Timișoarei. Forțe impresionante de ordine au fost scoase în stradă. Jandarmii și polițiștii le-au interzis manifestanților să pătrundă în Piața Operei. Cei care protestează față de măsurile de carantinare a municipiului spun că restricțiile sunt ineficiente, în condițiile în care rata de infectare crește în ciuda impunerii acestora.
Protestatarii au plecat apoi spre Catedrală, nefiindu-le permisă intrarea, nici pe acea parte, în Piața Operei. Ei au scandat: „Libertate!” și „Jandarmeria apără hoția!”. Mai mulți manifestanți au dat foc măștilor de protecție.
Manifestările au loc cu puțin timp înainte ca cei din CJSU să se reunească să decidă ce se întâmplă cu restricțiile suplimentare în Timișoara și localitățile periurbane, după 22 martie, atunci când expiră cele 14 zile de carantină. Rata de infectare a crescut din 8 martie până acum, în Timișoara, de la 7,30 la mia de locuitori la 8,19 (20 martie). Rata de incidență în celelalte localități carantinate (8 martie vs. 20 martie): Giroc 10,47/mia de locuitori – 10,42; Dumbrăvița: 9,88 – 7,42; Moșnița Nouă: 12,39 – 11,22, iar Ghiroda: 6,39 – 7,71.
Autoritățile și-au schimbat retorica și susțin că, în ciuda faptului că rata nu a scăzut în Timișoara, aceasta nu ar mai fi crescut la fel de accelerat cum ar fi făcut-o dacă nu erau impuse restricțiile suplimentare.
„În ceea ce privește trendul din regiune, este foarte important de menționat că dacă în municipiul Timișoara s-a înregistrat o ușoară creștere a incidenței de la data instituirii carantinei zonale, în țară numărul cazurilor depistate zilnic a crescut cu 50%. În jurul datei de 07.03.2021, la nivel național au fost confirmate pozitiv 3.500-4.000 de persoane zilnic. În 18.03.2021 aveam deja un număr de aproximativ 6.000 de persoane infectate – ceea ce arată că la nivel național creșterea este de 50%. Dacă în urmă cu 3–4 săptămâni, județul Timiș era singurul județ în scenariul roșu, în prezent 8 județe din România se află în scenariul roșu, la care se adaugă și municipiul București. În Timișoara în 08.03.2021, la data instituirii carantinei, existau 2.370 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile. Ieri, 19.03.2021, aveam 2.669 cazuri confirmate în ultimele 14 zile, ceea ce atestă o creștere de doar 12% comparativ cu media națională unde creșterea a fost de 50%.”, a explicat prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth.
Astfel, susține Nemeth, prin măsurile adoptate odată cu carantinarea zonală, a fost încetinit trendul crescător.
„Probabil, fără măsurile suplimentare adoptate, Timișoara și Timișul ar fi avut o creștere peste media națională. Este bine de știut că eficiența carantinei nu se observă doar în scăderea incidenței sub nivelul de la momentul instituirii carantinei zonale, impunându-se o analiză comparativă cu ce se întâmplă în regiune. Alte țări au instituit măsuri similare urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri, exemplu în acest sens fiind chiar măsurile de carantinare a Parisului anunțate de autoritățile franceze. Analiza pe ultimele 7 zile comparativ cu numărul cumulat de cazuri pe precedentele 7 zile arată în Timiș un trend ascendent sub 10%, în condițiile în care în majoritatea județelor din restul țării trendul ascendent este mult mai ridicat.”, a mai spus prefectul.