FOTO. Protest al piețarilor din Timișoara, după decizia de majorare a chiriilor cu 20%: „Ne luați pielea de pe noi!”

protest 3
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Comercianții din Piața de Gros din Timișoara au ieșit, luni, în stradă, nemulțumiți de anunțul făcut de conducerea SC Piețe SA de majorare a chiriilor cu 20%. Majorările ar urma să intre în vigoare de anul viitor. 

Oamenii care au participat la protest s-au declarat nemulțumiți și de faptul că administrația locală nu a investit în piețele din oraș, dar în schimb mărește taxele pentru comercianți.

protest 1

„Ne deranjează, dar ne-am învățat cu greul, cu răul. Trăim așa. Dar ne luați pielea de pe noi. Am impresia că nu realizați ce înseamnă acest 20%. Am impresia că nu realizați ce înseamnă de dimineață de la ora 4 să fim în picioare în ploaie, pentru că noi nu avem căldură, în frig, să așteptăm clienții care nu prea vin, că doar știți câte magazine… Și încercăm să ne plătim salariile, taxele către stat care sunt mari, de la 1 ianuarie se va mări contribuția pentru fiecare angajat. Ne măriți și chiriile. Doriți că ne băgați în faliment? Fiți bărbat și spuneți-mi cu subiect și predicat. Ne doriți plecați din această piață? Haideți să stăm să tratăm.”, i-a spus una din comerciante directorului SC Piețe SA.

protest 7

„Nu noi am făcut inflație. Inflația să o plătească cine nu a fost în stare să o țină în frâu. Micșorați-vă unpic salariile, faceți cumva. Nu eu sunt vinovată de inflație. Suferim? Haideți să suferim toți. E greu, hai să fie greu pentru toți. Trece luna, vă intră banii pe card, stați la căldură, uitați ce cald e aici. Ia hai să veniți să stați cu mine o zi acolo.”, a mai spus aceasta.

Oamenii au mai adus în discuție și intervalul prea scurt de timp în care societatea semnează contractele cu producătorii: „Noi avem contract pe un an. Noi investim în parcul auto, utilități, ambalaje, oamenii și-au luat stivuitoare, nu putem descărca fără ele. Costă bani mulți. Dar nu avem predictibilitate. A trecut anul, nu știu dacă la anul nu veniți… Ați spus cuiva că puteați să ne măriți 100%. Păi poate că în decembrie 2023 o să vreți să ne măriți 100%. Ce facem noi? Că un an de zile noi am investit.”

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Anul acesta am plătit chirie 62.000 de euro la Piața de Gros. De 15 ani sunt chiriașă, nu am nicio datorie și mi-ați spus că nu aveți ce să îmi faceți, că ușa e acolo. Așa mi-ați spus.”, s-a plâns o altă femeie.

Deși comercianții spun că directorul societății Piețe a fost cel care i-a anunțat că vor fi majorate chiriile, Mirel Pop spune că de fapt nu este încă luată decizia.

protest 6

„Având în vedere situația economică actuală, respectiv majorarea prețurilor la utilități, la energie electrică și gaze, precum și a taxelor, impozitelor și salariilor, analizăm majorarea taxelor de închiriere a spațiilor și locurilor de vânzare în piețe. Deci nu este bătută în cuie că o să se mărească cu 20%. Dar văd că se forțează puțin nota. Luna aceasta sperăm că se va semna contractul nou cu Primăria Timișoara prin care se va permite și efectuarea investițiilor în piețe. Deci o mare parte din valoarea acestor taxe se va întoarce înapoi în folosul clienților noștri, prin crearea de condiții mai bune. Fapte care până acum nu s-au îndeplinit.”, a spus directorul Mirel Pop.

În Piața de Gros, producătorii plătesc pentru un metru pătrat dintr-o boxă 140 lei; taxa ar urma să ajungă, de anul viitor, la 300 lei/mp, la care se adaugă chiria pe rampa de acces.

În prezent, potrivit regulamentului, comercianții din piețele timișorene pot alege să plătească fie o taxă zilnică, fie una lunară care ajunge și la 550 lei. De anul viitor, aceasta va fi de 670 lei.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/