Sute de timișoreni și refugiați din Ucraina au participat, miercuri seara, la o sesiune de videomapping pe fațada Operei Naționale Timișoara. Piața Victoriei a fost îmbrăcată în lumină de Ziua Independenței Ucrainei.
Timp de două ore, centrul Timișoarei a devenit o uriașă galerie de artă în aer liber, iar publicul a putut admira atât lumea magică din arta artistei ucrainene Mariei Prymachenko, precum și să conștientizeze că data de 24 august are o semnificație puternică, proiecția fiind, în același timp, conectată la actualitatea din Ucraina. Beneficiind de un concept artistic de excepție, creat de grupul de artiști Les Ateliers Nomad, spectacolul a reușit să îmbine emoția cu secvențele zguduitoare ale unui război nejustificat, din cauza căruia, de 6 luni încoace, aproximativ 12 milioane de oameni au fost forțați să-și abandoneze casa și să plece spre alte locuri mai sigure.
„Evenimentul Sensitive Content/Videomapping Performance este o punte de legătură între comunitatea timișoreană și cea ucraineană. Doresc să mulțumesc Timișoarei și întregii comunități locale pentru deschiderea pe care au arătat-o. Acum 3 luni, această proiecție pe clădirea Operei din Timișoara, clădirea simbol a luptei împotriva comunismului, părea imposibilă. Apoi, lucrurile s-au așezat ca într-un puzzle și am reușit să sărbătorim Ziua Independenței Ucrainei, în locul în care a izbucnit Revoluția din 1989 în România”, a spus Evghenia Rozbitskaya, membră a comunității ucrainenilor exilați de război la Timișoara și inițiatoarea programului din 24 august 2022.
Principalul punct de atracție al evenimentului a fost proiecția artei Mariei Prymachenko, una dintre cele mai reprezentative figuri ale artei naive din Ucraina, pe fațada Operei Naționale Române.
„A fost o bucurie pentru noi să participăm și să organizăm acest proiect, având în vedere și timpul extrem de scurt avut la dispoziție. Evenimentul nostru din Piața Victoriei a încheiat seria de activități și manifestări dedicate zilei de 24 august, de la Timișoara. Sensitive Content/Videomapping Performance evidențiază atât arta și cultura ucraineană prin lucrările Mariei Prymachenko, dar și faptul că în 24 august se împlinesc 6 luni de când Rusia a invadat Ucraina. Secvențele și mărturiile din acest video, care arată ororile războiului, sunt extrase din interviurile realizate chiar în Kiev, în urmă cu numai o săptămână, de către colaboratorul nostru, autorul de film Mircea Sorin Albuțiu”, spune Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociația Prin Banat.
Sesiunea de videomapping a fost prefațată de un concert JazzyBIT împreună cu artista Vanessa Serbul din Ucraina.