FOTO. Proiecte în valoare de 5 milioane de euro! Cum se schimbă Reșița până în 2020?

Administrația locală are în diferite faze de derulare șase proiecte europene, care au fost depuse pentru a obține finanțare. Aspru criticată în trecut pentru lipsa de acces la banii puși la dispoziție de cel mai înalt for al continentului, Primăria Reșița s-a pus serios pe treabă.

Valoarea celor șase proiecte este fabuloasă, însă doar în cazul în care se califică și vor fi duse la bun sfârșit. Asta, pentru că deja se cunoaște faptul că proasta gestionare a banilor poate duce la plăți consistente din bugetul local, aspect care nu este firesc și, mai mult decât atât, ar putea genera chiar efecte de latură penală.

proiect bazin 7 noiembrie

În ideea în care lucrurile merg strună, proiectele transfrontaliere ar schimba serios la față municipiul reședință de județ. „Pe IPA, cu diferiți parteneri sârbi, am reușit să depunem șase proiecte. Valoarea totală este de 4,8 milioane de euro, bani finanțați de UE. Unul se referă la lucrările de modernizare a bazinului didactic de înot (n.r.: „7 Noiembrie”). Vom moderniza 2 piscine în scopuri didactice, vom avea cabinete medicale, camere separate … Deci, ca și studiu va arăta destul de frumos. Valoarea lui totală este de 1,8 milioane de euro, dar probabil că după studii și licitații valoarea se va modifica”, a declarat Ioan Crina, viceprimarul cu atribuții de primar al Reșiței. Practic, așa cum Express de Banat a mai relatat în trecut, obiectivul actual va fi modernizat (FOTO PRINCIPAL – EXTERIOR, FOTO SECUNDAR – INTERIOR), iar ambele bazine din interior, de câte 25 de metri fiecare, vor putea susține derularea activităților didactice.

proiect bazin 7 noiembrie proiect bazin 7 noiembrie

 

Situațiile de urgență, salvate!

Un alt proiect, extrem de important, va permite, în sfârșit, diminuarea timpilor de intervenție a pompierilor la evenimentele din cartierul Govândari. Dacă ani la rând oamenii legii se plângeau de caruselul pe care trebuie să îl străbată de la unitate și până la ieșirea pe strada principală, proiectul administrației locale ar putea rezolva această problemă, prin amenajarea unui centru în apropierea Stadionului Gloria, într-o fostă spălătorie.

isuPrin proiectul „Realizare Centru de Intervenție pentru Serviciu  Voluntar pentru Situații de Urgență” , conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, construcția va fi împărțită în două zone funcționale principale: una dedicată autoutilitarelor și anexelor și o zonă operativ-administrativă. Primăria și ISU Semenic vor încheia un protocol, astfel încât cei de la Inspectoratul pentru situații de urgență să poată detașa o echipă de intervenție la centrul SVSU Reșița pentru a scurta timpul de intervenție pe zona Govândari. Proiectul va fi depus pentru aprobare finanțării în cadrul Programului IPA II de Cooperare Transfrontalieră România Serbia 2014-2020, iar durata investiției este 12 luni.

incendiu tirol2„Am avut solicitări de la ISU pentru intervenția pe Govândari. Este clar că de acolo vor fi mult mai operativi. Valoarea lui e de aproape un milion de euro, mai exact, de 975.000, iar eu spun că la capitolul situații de urgență nu vom mai avea lipsuri pe plan local (…) Avem inclusiv un proiect pentru echipamente de protecția mediului și managementul riscului, prin intermediul căruia vom primi utilaje pentru intervenție și conservare, prevenirea alunecărilor de teren. Bugetul e de 946.000 de euro! Avem achiziție de echipamente, excavatoare, ATV-uri, echipamente pentru incendii și un sistem de prognoză și monitorizare a calității aerului. Vom fi foarte bine dotați la chestiunea asta …”, a subliniat Crina.

bazinAlte proiecte vizează turismul, prin amplasarea a peste 200 de indicatoare și realizarea a peste 100 de hărți de exterior, în valoare de aproximativ 450.000 de euro, reabilitarea Căminului Cultural din Câlnic pentru conservarea și promovarea tradițiilor locale sau  se referă la încălzirea cu panouri fotovoltaice a Bazinului Olimpic din cartierul Lunca Bârzavei. Valoarea acestuia din urmă se ridică la jumătate de milion de euro.

În cazul în care Primăria Reșița ar reuși obținerea de finanțare și implementarea acestora, municipiul ar primi o adevărată gură de oxigen. Deocamdată însă, e nevoie de multă răbdare!

Rămâi cu Express de Banat și vezi ce proiecte se realizează din bugetul local!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/