EXCLUSIV. Vezi lista pământurilor otrăvite din Caraș-Severin! Care sunt cauzele poluării?

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Istoria în minerit și cea în industrie sunt în pământ la ora actuală în Caraș-Severin! Și la propriu, și la figurat, după ce Agenția pentru Protecția Mediului a dezvăluit pentru Express de Banat lista zonelor în care pământurile sunt „bolnave”. La toate acestea se mai adaugă și lipsa de interes din trecut de a gestiona corespunzător deșeurile menajere!  

Așa cum cotidianul online prezenta săptămâna trecută, județul Caraș-Severin se află pe locul doi într-un top național în ceea ce privește solurile contaminate și potențial contaminate. Specialiștii ne asigură că se iau măsuri de ecologizare și că cetățenii nu trebuie să își facă vreo grijă, însă potrivit măsurătorilor care se fac în concordanță cu normele internaționale cotele de atenție au fost depășite.

Mai exact, cele 33 de situri contaminate istoric în județul Caraș-Severin sunt în zona celor opt halde de deșeuri menajere orășenești din Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Bocșa, Moldova Nouă, Anina, Oravița și Băile Herculane.

De asemenea, pe listă se regăsesc cinci halde de zgură metalurgică, dintre care două sunt la Oțelu Roșu, iar alte trei la Reșița.  Platforma uzinală a UCMR figurează și aceasta pe lista întocmită de specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului.

CITEȘTE ȘI: Otravă în pământ. Poluarea îi ucide pe cărășeni!

Surpriza în niciun caz nu vine din Clisura Dunării, unde se știe că scandalul poluării a atras sancțiuni internaționale pentru România. Iazul de decantare minieră  Boșneag de la Moldomin Moldova Nouă figurează pe lisa APM, precum și Halda Apele Albe.

Fostele zone în care mineritul era în trecut o sursă de dezvoltare au nenorocit pământul. Situri cu probleme sunt la Bocșa, Ocna de Fier și Dognecea, dar și în Valea Porcului din Rușchița. Exploatarea de la Sasca Montană vine din trecut cu cinci halde care au distrus solurile. Acestea sunt Puț Stânăpari, Orizont 525, Orizont 475, Unguleru și Gheorghe.

Anina, record la contaminare!

promovare banner maxagro

13 halde de steril de mină în care pământurile sunt otrăvite are orașul Anina: Halda Schluth, Halda Stația Unghiulară, Funicular, Școala de Calificare, Rampă, Preparație, Tâlva Zânei Ponor. La Anina, probleme sunt și în incintele miniere, cunoscute sub denumirea de Preparație și Incinta Puț I.

Aceleași zone, în mare parte, figurează și pe lista siturilor potențial contaminate. Pe lângă cele 33, amintite mai sus, în Caraș-Severin se regăsesc alte nouă. Nici de aici nu lipsește Moldova Nouă cu iazul de decantare Tăușani și nici Rușchița cu Valea Ciotorogului.

Șase halde de steril de mină din Moldova Nouă sunt compromise, dar și Cariera Doman, care a aparținut de Exploatarea Minieră Banat Anina.

„Cu privire la intensitatea factorului poluant și a naturii poluării trebuie precizat că la toate aceste situri au fost stabilite obligații de mediu la încetarea activității poluatoare și au fost întocmite proiecte de închidere și ecologizare aplicate sau în curs de aplicare. Ca și nivel al intensității factorului poluant au fost făcute determinări în momentul încetării activității, iar valorile s-au situat în limita de atenție – peste limitele normale, dar sub limitele de intervenție conform normativelor aplicabile pentru fiecare caz în parte”, a declarat Mirela Ianoşi, consilier de Relaţii Publice, Proiecte, Programe în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

Problemele radioactive de la Ciudanovița nu figurează pe această listă, ci se află pe una specială, gestionată direct de la „centru” de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Rămâi cu Express de Banat și vezi ce efecte sunt asupra mediului, dar și ce măsuri s-au luat pentru neutralizarea lor!

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/