FOTO. Proiect de succes în domeniul promovării toleranței în rândul tinerilor

toleranta nevo (2)

Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reșița a organizat, alături de alte 4 organizații partenere din Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord și Spania, în perioada 11 – 22 septembrie, un schimb internațional de tineri sub numele „We know to tolerate”, finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilități ale tinerilor, schimburi de tineri.

Proiectul s-a axat pe promovarea toleranței în rândul tinerilor romi și ne-romi și creșterea conștientizării și informării asupra prejudecăților și stereotipurilor de orice fel asupra populației din minoritate romă. Această experiență i-a ajutat pe tinerii participanți la schimb să-și crească nivelul de încredere în propriile forțe, să nu refuze să se implice sau să participe la ceva înainte de a se convinge că nu pot, doar pentru că așa li s-a spus sau așa cred alții despre ei, tocmai de aceea unul din scopurile proiectului a fost acela de a spori participarea tinerilor de etnie romă la procesul de luare al deciziilor la nivel local, la nivel național și european.

toleranta nevo (4)

În una din vizitele proiectului, participanții au fost în comunitatea romă din Câlnic, unde împreună cu copiii și tinerii aflați în comunitate au organizat mici jocuri de tip icebreaker, unii participanți au făcut și demonstrații la chitară. Scopul vizitei a însemnat conștientizarea participanților asupra realității în cazul minorităților rome și de a crește empatia și descuraja prejudecățile și stereotipurile aduse comunităților dezavantajate.

„Este pentru prima oară când vizitez o astfel de comunitate, ne-au primit cu zâmbetul pe buze și am reușit să conștientizez cât suntem egali. Consider că este nevoie de toleranță asupra acestora și este nevoie de educarea acestor tineri pentru a reuși să-și depășească condiția socială.” – declară unul dintre participanți.

toleranta nevo (3)

Metoda de lucru a fost atât non-formală, cât și informală, s-a încurajat dialogul între participanți, iar tinerii romi participanți la proiect, au reușit să-și depășească barierele simțindu-se incluși în grup, indiferent dacă exprimarea în limba engleză a fost la început dificilă, până spre finalul proiectului, aceasta nu a mai fost deloc o problemă.

Într-una din vizite, participanții au susținut o activitate de tip flash mob în centrul orașului Reșița, care a avut scop promovarea toleranței, cât și combaterea prejudecăților și stereotipurilor de orice fel.

„Suntem foarte mândri de curajul elevilor noștri de a participa într-o astfel de experiență și încurajăm cât mai mulți tineri să participe la aceste schimburi de tineret, deoarece aceștia dobândesc experiență în comunicarea activă, învață alte metode de lucru în afară de cea formală și cu siguranță vom continua să organizăm și alte schimburi în viitorul apropiat.” – reprezentant al Liceului „Traian Vuia” din Reșița.

toleranta nevo (1)