FOTO. Problemele comunității maghiare din Caraș-Severin, în atenția deputatului Attila Kelemen

Deputatul UDMR de Caraș-Severin, Attila Kelemen, profită de vacanța parlamentară pentru a sta de vorbă cu maghiarii din județ, încercând să afle care le sunt nemulțumirile și dorințele, astfel încât ele să poată fi puse în discuție la București.

Deputatul Uniunii Democrate Maghiare din România, Attila Kelemen, cel care a obținut un mandat în Caraș-Severin la alegerile din 6 decembrie 2020, se află în această perioadă în județ pentru a sta de vorbă cu maghiarii și a le afla problemele. Totodată, acesta ia act de propunerile comunității de aici, propuneri pe care promite să le discute mai apoi la București.

O astfel de întâlnire a avut loc săptămâna aceasta la Reșița, la sediul UDMR Caraș-Severin, acolo unde parlamentarul a fost primit de președintele László Kun și de câțiva reșițeni care au dorit să îl cunoască și să stea de vorbă cu deputatul care le reprezintă interesele în Parlamentul României.

Printre principalele subiecte aduse în discuție s-a aflat problema locurilor de muncă din Reșița, o problemă care se regăsește în mai toate orașele mici ale României. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea de a-i determina pe maghiarii din Reșița să se unească, să întreprindă activități împreună prin organizarea lor de către UDMR Caraș-Severin și chiar să se înființeze o școală de weekend la care să poată participa cei care cunosc măcar într-o mică măsură limba maghiară și își doresc să o aprofundeze și să comunice în aceeași limbă cu alți locuitori din oraș.

S-a discutat despre atitudinea catalogată drept nepotrivită a părinților care, deși cunosc limba maghiară, nu îi învață pe copiii lor să comunice în această limbă sau nu îi îndrumă ca măcar acasă să vorbească în limba maghiară, astfel încât aceasta să nu se piardă. Tocmai pentru a-i îndemna pe tineri să nu renunțe la limba lor maternă, s-a vorbit despre o inițiativă lăsată deocamdată în stand-by din cauza pandemiei, dar care s-ar putea relua la vară: taberele de tineri organizate în străinătate.

„Nu suntem mai mici decât ceilalți, suntem doar mai puțini și tocmai de aceea trebuie să fim cu toții prieteni. Doar așa putem continua.”, a declarat Attila Kelemen. Deputatul este conștient că, în ceea ce privește activitatea UDMR, există și nemulțumiri, însă consideră că și criticile pot ajuta, așa că s-a arătat deschis la orice fel de discuții.

Președintele László Kun a avut câteva propuneri pe care consideră că parlamentarii ar trebui să le susțină. Prima dintre ele vizează firmele private care, deși activează în teritoriu, plătesc taxe și impozite la București, ceea ce văduvește orașele mai mici de fonduri destul de importante. Totodată, spune Kun, trebuie susținută inițiativa de a reduce numărul parlamentarilor la 300. „Avem mai mulți parlamentari decât are America, dar ceva mai puțini locuitori.”, a glumit acesta.

În cadrul întâlnirii, deputatul UDMR a primit și un cadou de la Marius Hegedüs, candidat independent la Primăria Reșița în 27 septembrie: cartea Zamolxe și locomotiva Reșița Phoenix, semnată tocmai de el. Un al doilea exemplar îl are ca destinatar pe ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Începând de săptămâna viitoare, deputatul Attila Kelemen, împreună cu președintele UDMR Caraș-Severin, László Kun, vor vizita comunitățile de maghiari din Oravița, Bocșa, Anina și Moldova Nouă pentru a sta de vorbă cu oamenii și pentru a culege cât mai multe informații din teritoriu.