FOTO. Prin cuina cărășeană, în căutarea zestrei culinare

po 1000x100px (4)

În Reșița a fost văzută de curând echipa de filmare a unei emisiuni culinare cunoscute, difuzate pe un canal de televiziune cu acoperire națională. Misterul a fost dezlegat de cea care are rol cheie în stafful emisiunii, Claudia-Romana Rista, numită și „Fata care gătește cu flori”, originară din Arad, dar stabilită de mulți ani în București. Așa că știe mersul lucrurilor din vestul țării, din zonele cu minorități etnice, unde găsești delicii culinare fel de fel și buni povestitori într-ale bucătăriei.

„Am dat startul unui nou sezon al emisiunii «Alege Rețeta Națională», care va fi difuzat în vara aceasta în prime-time la Prima TV. După cum vedeți, suntem din nou în acțiune pentru a descoperi rețete vechi și autentice care încă se mai păstrează din generație în generație. Eu sunt pe drumurile patriei de câteva luni deja. După un casting special, am ales echipele care vor concura pentru Rețeta Națională în primul turneu de filmare. Am găsit, dar nu contenesc să mai caut zestre culinară, oameni faini și mândri care încă mai păstrează tradițiile și au ceva veritabil de transmis generațiilor care vin. Suntem nerăbdători să vi-i aducem în casele voastre și să vă purtăm prin România, de-a lungul și de-a latul prin locuri cunoscute, dar și prin colțuri de țară care încă ascund comori. Eu am ajuns să le descopăr prin peregrinările mele și sunt entuziasmată că a venit timpul să vi le divulg în acest sezon 2 al emisiunii «Alege Rețeta Națională», emisiune din care am fost parte încă de la începuturi, de la debutul pandemiei.”, susține Romana Rista.

Echipa de filmare a emisiunii a ajuns și în mijlocul minorității croate din apropiere de Reșița, descrisă astfel: „pașii m-au purtat în locuri mai puțin umblate de turiștii din România și în care odată ajuns te-ntrebi dacă nu cumva tabloul e din altă țară. Așa sunt cele șapte sate croate de la poalele Semenicului în care am ajuns în mai puțin de jumătate de oră, pe drumul de coastă al Raliului Banatului Montan. Aici am întâlnit și am stat la masă și la povești cu localnicii. Carașovenii, croații din Banatul de Munte, sunt una dintre cele mai inedite grupuri etnice din România, o entitate slavă de cult romano-catolic. Capitala croaților din România este la Carașova, care pe timpuri, înainte de Lugoj și când Reșita era doar un sat, a fost reședință de județ. Inscripțiile sunt bilingve, se vorbește în dialect croat, limba croată veche de acum 300-400 de ani. Portul popular este unic, iar sălașele sau adăposturile de animale specifice cu gospodăria de vară se întind pe colinele din drumurile șerpuite care leagă satele, asfaltate de zici că ai ieșit din nou din țară. Ce rețete inedite am cules, ce povești locale și oameni faini și calmi am cunoscut veți vedea in sezonul 2 de la «Alege Rețeta Națională», din vara aceasta, pe Prima TV.”, spune Claudia Romana Rista.

Când nu este prinsă cu organizarea pentru filmarea emisiunilor de televiziune, „Fata care gătește cu flori” călătorește prin toată țara, dar și în vecinătăți și recuperează rețete uitate fiindcă ea crede cu tărie că „trebuie să ne preocupe cultura bucatelor pe care le punem pe masă sau care ni se servesc. Să știm de unde provin și care este povestea lor”.

headerexpress cc

Numele care i-a devenit brand l-a primit în urma unei emisiuni TV unde a gătit în direct utilizând flori comestibile, iar o telespectatoare a sunat și a întrebat cine este „fata care gătește cu flori”? Acela, spune Claudia Romana Rista, a fost începutul unei provocări, o invitație la pionierat, bazat pe instinct și pasiune, un mod de a vedea florile din viața noastră și de a înflori pe zi ce trece.

Și în călătoriile sale de anul acesta Claudia Romana Rista își propune ca un adevărat căutător de comori să noteze cât mai multe povești culinare din locurile unde va ajunge. Cei care sunt interesați o pot urmări pe Instagram la #fatacaregatestecuflori.

De asemenea, face un apel către cei care dețin zestre culinară să îi scrie, iar dacă aveți recomandări de locuri, oameni, rețete și povești pe unde să mai meargă, ce așteaptă să fie descoperit în zona voastră, ce rețete si oameni autentici cunoașteți, dați-i imediat de veste! O găsiți pe Facebook/Fata care gătește cu flori!

Foto: Diana Oros/arhiva Fata care gătește cu flori