FOTO. Simpozionul național „Herculane – arcade în timp”, o lecție de istorie, cultură și turism

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Timp de două zile, în stațiunea Băile Herculane s-au predat lecții importante pentru orice administrație locală din țară. De la artă și cultură, până la modalități de punere în valoare a obiectivelor turistice, toate s-au regăsit în cadrul Simpozionului național „Herculane – arcade în timp”.

Orice reprezentant din sfera administrației locale, dar și din cea a ONG-urilor ar fi avut de învățat ceva din „lecția” denumită Simpozionul național „Herculane – arcade în timp”, ediția a IV-a, eveniment desfășurat la finalul săptămânii trecute în stațiunea Băile Herculane.

Deschiderea a avut loc vineri, la ora 15.30, în sala de conferințe a Hotelului Dacia, o sală veche, prăfuită, uitată în timp, potrivită și totodată în antiteză cu importanța evenimentului. S-au recitat poezii, s-a cântat și s-a dansat tradițional, după care s-a trecut la comunicări științifice cu părintele arhimandrit dr. Casian Rușeț, cu prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, dr. ist. Dana Bălănescu, prof. dr. Sorin Marius Petrescu și cu Dorin Bălteanu – vicepreședintele Cenaclului „Domogled”.

Cea de-a doua zi a început cu expoziții de port popular, de cărți poștale vechi și de tablouri care surprind diverse clădiri din Băile Herculane, urmate de prelegeri privind turismul și cultura din stațiune. Rămâneți cu ochii pe Express de Banat pentru a citi două povești frumoase din stațiunea bimilenară, dezvăluite cu prilejul expozițiilor.

Printre invitați s-a numărat Steliana Cojocariu – consilier în cadrul Serviciului Relații Internaționale și Afaceri Europene în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Mihaela Iacob – consilier superior în Ministerul Culturii, Geanina Fedeleș – city-manager la Primăria Târgu Neamț și președinte al Asociației Ținutul Zimbrului, Gabriel Codru Pleșa – primarul din Alba Iulia și președintele Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România.

A fost lansată ruta cultural-turistică „Pe urmele lui Hercules”, prima rută cultural-turistică dezvoltată la nivel național, recunoscută de Ministerul Turismului. Pornind de la acest proiect au fost oferite diplome de recunoaștere a calității de membru în cadrul rutei primarilor din localitățile arondate.

Arhitecta Ioana Mihăiescu din Reșița a enumerat plusurile și minusurile acțiunilor întreprinse de administrațiile locale la capitolul de punere în valoare a clădirilor istorice și nu numai, în timp ce Dan Nasta, consilier în cadrul Primăriei Băile Herculane, a prezentat stadiile în care se află proiectele derulate de administrația locală. Sofia Georgescu, o arhitectă din București, a prezentat studiul pe care l-a pus la punct pentru refuncționalizarea și extinderea fostului sanatoriu al grănicerilor în contextul reactivării centrului istoric din Băile Herculane. Tânăra a propus în cel mai mic detaliu crearea unui centru de tratament minte-trup, care să asigure și cazare. Despre toate acestea veți putea citi zilele viitoare, în Express de Banat.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Simpozionul a cuprins și o plimbare prin stațiune cu trenulețul Dotto, cu oprire la Primăria Băile Herculane, acolo unde a fost dezvelită placa omagială pentru 270 de ani de la nașterea lui Nicolae Stoica de Hațeg, protopop de Mehadia, cronicar al Banatului, primul numismat și epigrafist român, primul cronicar al Băilor Herculane. (imagini transmise LIVE de Express de Banat – https://fb.watch/674Kg6gpw0/)

Cea de-a doua placă a fost dedicată unui moment important din istorie: întâlnirea în Băile Herculane dintre Franz Iosef, Carol I al României și regele Alexandru I al Serbiei, în 27 septembrie 1896. După aproape 30 de ani de la dispariția misterioasă a obiectului care marca această vizită, o tabulă din marmură neagră, administrația a realizat o replică a acestui obiect. Ambele plăci au fost dezvelite de primarul stațiunii, Cristian Miclău.

Simpozionul din acest an a culminat cu un concert de muzică clasică impresionant susținut de Tymes Quartet în Grota Haiducilor, invitată fiind soprana Bianca Mihăescu. Peștera a răsunat pe muzica semnată de compozitori cum ar fi Bach, Mozart, Strauss, Puccini, Ceaikovski sau Enescu. Express de Banat a transmis LIVE momentul care poate fi vizionat accesând linkul: https://fb.watch/674sUzty7p/.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/