Primăria Timișoara mai are o ultimă etapă de parcurs înaintea eliberării autorizației de construcție pentru centrul MultipleXity, cel mai important proiect de infrastructură culturală din oraș. Astfel, în următorul plen al Consiliului Local Timișoara va fi supusă votului Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții.
Principala moștenire culturală a proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity, este cu un pas mai aproape de realizare. Primăria Timișoara informează că în următoarea ședință a consiliului local, care va avea loc săptămâna viitoare, aleșii locali vor aproba Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) a centrului.
„Aprobarea DALI în cadrul ședinței de plen a Consiliului Local Timișoara reprezintă ultima etapă înaintea eliberării autorizației de construcție, realizării proiectului tehnic și demarării licitației pentru stabilirea constructorului viitorului Centru pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity, acesta fiind principala moștenire culturală, după încheierea anului în care orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a transmis Primăria Timișoara.
Potrivit reprezentanților instituției, în cadrul acestei documentații a fost studiat un teren de peste 13.000 mp pe care se află șase clădiri ce urmează să fie reconvertite, restaurate și puse în valoare fără a altera valoarea arhitecturală istorică a acestora. Documentația stabilește la nivel de detaliu transformările avute în vedere.
Astfel, clădirea ce adăpostea atelierele de reparații tramvaie este propusă să devină spațiul principal al centrului. Aceasta este compusă din trei zone. Prima va conține un spațiu pentru proiecții video – spațiu imersiv (un spațiu îngropat 6 m în pământ cu proiectoare și sunet de ultimă generație în care vizitatorul va avea senzația de imersiune în proiecție), un spațiu de expoziții și unul pentru laboratoarele tematice. O a doua zonă este pentru producție digitală și un mic studio de înregistrări, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare și spațiu pentru centrala termică. Iar zona trei va cuprinde o mediatecă cu ateliere pentru copii și o zonă pentru personal.
Clădirea cu funcțiuni administrative este propusă să fie convertită într-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane. O altă clădire utilizată ca zonă administrativă este propusă să fie transformată într-un imobil cu locuințe temporare pentru rezidențe artistice. Fosta centrală termică va fi demolată, lăsând loc pentru extinderea curții în zona din spate a ansamblului. Clădirea fostei vopsitorii va fi transformată în spațiu de tip co-working (cu birouri de închiriat), coșul de fum urmând să fie păstrat ca element de reper. De asemenea, se va dubla și suprafața spațiului verde, urmând să ajungă la aproape 2.300 mp.
„Este probabil cel mai bun proiect realizat vreodată de Primăria Timișoara – și cel mai important din punct de vedere al infrastructurii culturale a orașului – care a parcurs toți pașii corecți și îi va parcurge și în continuare până la realizare. Astfel, firma de arhitectură a fost aleasă în urma unui concurs de proiecte, iar această documentație stabilește până la cele mai mici detalii modul în care vom reconverti fostul muzeu de tramvaie de lângă clădirea administrativă a STPT. Lucrările vor începe etapizat, în cursul anului viitor, astfel încât în 2023 să avem unele zone deschise publicului, pe lângă Muzeul Corneliu Mikloși, care și el va trece printr-o transformare în prima jumătate a anului viitor. MultipleXity reprezintă cea mai importantă moștenire culturală a anului în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și va fi inima culturală a orașului pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Valoarea lucrărilor este estimată la 100,7 milioane de lei (TVA inclus), această sumă incluzând valoarea construcției și montajului (estimată la 64,6 milioane de lei, TVA inclus), precum și dotările necesare. Durata de realizare a tuturor lucrărilor propuse în documentația amintită este de 30 de luni.
Vesna Anculia Simici a revenit în țară după opt ani petrecuți în Germania. Fire curioasă și foarte curajoasă și-a închipuit doar că lumea e cu mult mai mare decât...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281