Turnul de apă din zona Iosefin va fi transformat în centru cultural până în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Recent, Primăria Timișoara a lansat licitația publică privind realizarea lucrărilor.
Primăria Timișoara anunță că a lansat licitația cu scopul găsirii unei firme care să realizeze lucrările de reabilitare a turnului de apă din zona Iosefin, la finalul cărora acest obiectiv turistic va putea fi utilizat ca centru cultural.
„Obiectul contractului îl reprezintă realizarea unor intervenții în cadrul unei construcții industriale clasate ca și monument istoric, în vederea obținerii unor spații expoziționale și de evenimente culturale. Se urmărește punerea în valoare a construcției, prin completarea ei și integrarea unei noi funcțiuni, care să cuprindă esența primară industrială a obiectivului, convertită într-o funcțiune publică socio-culturală. Va fi valorificat întregul spațiu existent și terenul acestuia”, a informat Primăria Timișoara.
În cadrul turnului de apă din Iosefin vor fi create mai multe spații, printre care o cafenea conectată cu spațiul exterior, în zona de intrare, o sală de expoziții, un foaier, o sală pentru activități culturale, iar la înălțimea de 45,5 metri, un loc de belvedere.
„Lucrările vor consta în: restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planșeu metalic în interior (foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente, se vor realiza noi finisaje interioare. Alte intervenții: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea branșamentelor necesare, realizarea /reabilitarea rețelelor tehnico-edilitare necesare pentru turn si pentru anexă, iluminat arhitectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiul exterior amenajat, instalație de protecție împotriva trăsnetului și realizarea prizei de pământ aferentă întregii instalații electrice, realizarea unui sistem de încălzire în pardoseală și panouri radiante”, a detaliat Primăria Timișoara.
Valoarea estimată a contractului este de aproape 6,6 milioane lei, fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 3 august, la ora 15.00. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de Primăria Timișoara, promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, partener.