FOTO. Preselecție de gală a celui mai bun interpret de muzică populară din Banat!

Cea de a XXII-a ediție a Festivalului Aurelia Fătu Răduțu s-a încheiat în atmosferă de sărbătoare, în aplauzele a mii de spectatori veniți din toate colțurile județului.

Câștigătorul celui mai important festival-concurs de muzică populară din Banatul de Munte este Cristian Tomoni, în vârstă de 23 de ani. Acesta este absolvent al Facultății de Management din Timișoara, cântecul popular fiind pentru el o pasiune dobândită în perioada studenției. Deși nivelul festivalului din 2015 a fost extrem de ridicat, concurentul cel mai bun a reușit să se impună.

„Este unul dintre cele mai importante premii ale mele, luând în considerare faptul că am mai participat la festivalul de la Bocșa, de două ori luând mențiune, dar printre multele festivaluri,acesta este cel mai important. Nivelul competiției a fost foarte bun, cu concurenți foarte buni. Îi felicit pe toți colegii și mă bucur că încă se mai păstrează tradiția, a declarat câștigătorul competiției, Cristian Tomoni, pentru Express de Banat.

Și președintele juriului, Gelu Stan, a apreciat faptul că nivelul concursului a fost ridicat, dar esența competiției stă, de fapt, în păstrarea memoriei colective a celei mai renumite soliste de muzică populară, care a pus acordurile bănățene în atenția întregii țări. „Este un lucru deosebit faptul că este cinstit în asemenea formă spectaculoasă numele unei interprete care a fost prima interpretă din Banat care a reușit să facă cunoscut cântecul bănățean în întreaga țară, ea mergând la București. Totodată, este și prima interpretă a cântecului popular bănățean care a luat și titlul de artistă emerită. Sunt lucruri deosebite, nu numai noi suntem cei care îi recunoaștem meritele, ci întreaga țară îi recunoaște meritul pe care l-a avut și a rămas încă viu în inimile noastre. Cântecele sale sunt cântece de referință și pot să dea un exemplu în ceea ce privește cântecul bănățean tinerilor interpreți. De aceea, acest festival are o foarte mare importanță pentru că, prin acest lucru, tinerii ajung în contact cu ceea ce a creat ea, ceea a interpretat Aurelia Fătu Răduțu”, a precizat Gelu Stan.

De altfel, ca să-și manifeste aprecierea față de solistă, autoritățile locale i-au premiat pe toți urmașii acesteia, care au participat și la cele două zile de festival.  Eforturile autorităților locale au fost răsplătite cu aplauzele a mii de spectatori.

„Din punctul meu de vedere, cei mai buni au câștigat. Îi felicit pe toți, pentru că duc mai departe tradiția și folclorul românesc. Sunt convins că majoritatea dintre ei, dacă nu toți, vor ajunge mari soliști ai muzicii populare a României. Le mulțumesc că au participat, le mulțumesc colegilor mei din consiliul local că înțeleg să promovăm tradiția și să ducem de la un an la altul acest festival, astfel încât să aibă un succes cât mai mare. Ca în fiecare an, am încercat să aducem în prim-plan urmașii Aureliei Fătu Răduțu, cărora le purtăm un respect deosebit. Aurelia Fătu Răduțu a fost una din marile voci ale României și ne mândrim că a fost bocșeancă”, a spus acesta, la sfârșitul festivalului-concurs.