Refugiații afgani care își petrec timpul pe câmpul deschis de lângă centrul comercial Auchan aflat în nordul Timișoarei au fost surprinși în fotografii, iar pozele expuse în cadrul unei expoziții organizate de Caravana ROD a asociației DocuMentor. La deschiderea expoziției, cei de la LOGS – grup de inițiative sociale le-au oferit mâncare refugiaților prezenți la eveniment.
Instalația cu fotografii care surprind portretele acestor oameni a fost expusă în „Parcul afgan”, cum îl numesc migranții.
„Expoziția Afghan Park este rezultatul muncii fotografilor noștri Oana Stoian, Remus Dăescu, Petru Cojocaru, Virgil Simonescu și Adrian Pîclișan. Ieri, 21 octombrie, vizitatorii afgani, sirieni și pakistanezi ai expoziției au depășit cu mult numărul celor timișoreni. Aceștia erau, în mare parte, ocupați cu cumpărăturile cotidiene. Mai puțin o doamnă, care s-a alăturat acțiunii printr-o donație de alimente și haine. Însă partea interesantă e că cei prezenți s-au recunoscut sau i-au recunoscut pe apropiați de-ai lor în portrete. «Ăsta e în Austria acum, ăsta – în Germania, iar acesta-n Franța», ne spuneau băieții. Cinci portrete s-au despărțit de expoziție, pentru a fi duse la subiecții imaginilor de către amicii lor. Până atunci, unii dintre protagoniști s-au putut vedea în apelurile video făcute de cei din câmp.”, au declarat organizatorii.
Printre vizitatorii expoziției fotografice a fost și un IT-ist afgan din Kabul care a lucrat pentru guvern. Până recent, când au venit talibanii la putere.
În doar două decenii înainte de 1989, peste 100.000 de români au cerut azil politic în Occident, cifră care reiese din statisticile ONU (UNHCR). Majoritatea au trecut fraudulos granița către Ungaria sau Iugoslavia, iar riscurile la care erau supuși erau majore.
Valurile recente de migrație au făcut ca Timișoara să fie un loc important de tranzit în drumul către Europa. Aproape toți afganii sunt solicitanți de azil la noi, însă visul lor este să ajungă într-o țară occidentală, să obțină statute de refugiați și să înceapă o viață nouă.