„Goût de France”, premiat în România. Câștigători – doi elevi din Timișoara și Petroșani

gout de france 740x393
po 1000x100px (3)

Elevii Ana Borș de la Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” din Timișoara și Crinel Romaniuc din Petroșani au fost desemnați câștigători ai concursului de gastronomie lansat în cadrul acțiunii „Goût de France” (Gustul Franței), organizat de Ambasada Franței în România.

Cei doi elevi de la licee cu profil hotelier au trimis filmarea cu pregătirea rețetelor unor specialități de inspirație franțuzească (fouace și prăjitură cu portocale). Înregistrarea a fost ulterior evaluată de către juriul alcătuit din trei bucătari francezi. Cei doi câștigători au fost invitați să participe la pregătirea unei mese la reședința Ambasadei Franței.

Desemnarea câștigătorilor a avut loc cu prilejul celei de-a 6-a ediții a evenimentului „Goût de France” ce se încheie astăzi (22 octombrie) la sediul Ambasadei Franței cu o întrunire plasată sub semnul renașterii gastronomiei și a noilor mize ecoresponsabile. După cum anunță pe contul de Facebook Institutul Francez, „ambasadorii unei gastronomii mai responsabile prezenți în țara noastră sunt: Maximilien Bridier, chef al restaurantului gourmet La Roche Le Roy din Tours, ‍Angélique Peretto, chef patiser la Auberge du Poncellamont din Beaufort și Jean-Marie Soignier, chef patiser, Mare maestru al Confreriei fabricanților de nuga din Tours”.

După amânarea ediției din 2020 din cauza contextului sanitar, Ambasada Franței în România organizează sărbătoarea gastronomiei franceze, un eveniment culinar „à la française”, la care participă restaurante și ambasade din întreaga lume. Această a 6-a ediție a Goût de/Good France este o altă manifestare remarcabilă a anului 2021. Este un eveniment internațional ce își propune să sprijine în acest an, pe de o parte, profesia spre o tranziție sustenabilă și, pe de alta, chefii în noul lor rol de ambasadori ai unei gastronomii mai responsabile, atât pe plan uman cât și în ceea ce privește sănătatea, mediul și educația în materie de gust. Ediția din 2021 este cu atât mai specială cu cât celebrează cea de-a zecea aniversare de la înscrierea “Gastronomiei franceze” în patrimoniul imaterial UNESCO.

Sărbătorind frumusețea si bogăția universului gastonomic, Goût de/Good France 2021 va pune în valoare Franța în întreaga lume dar, mai ales, patrimoniul cultural și culinar al regiunii Centre-Val de Loire (produsele locale, rețetele tradiționale) în parteneriat cu Consiliul Regional din Centre-Val de Loire și Comitetul Regional pentru Turism din Centre-Val de Loire.

Aseară, la sediul Ambasadei Franței din București, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost anunțate rezultatele concursului organizat pentru elevii liceelor hoteliere care au avut ca temă punerea în valoare a unor rețete din zona Centru-Valea Loarei precum și cu referire la organizarea unui master-class în unități de formare profesională cu participarea chefilor francezi acțiune desfășurată în colaborare cu Federația Industriei Hoteliere din România.

ambasada frantei

Sursa foto: Florentina Varga

03 britannia 1000 x 100 gif