Ajutor la plata facturilor la energie pentru peste 15 milioane de români

garland of light bulbs close up in the dark

Peste 6 milioane de gospodării din România vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie. Deputatul Dumitru Rujan anunță că sunt trei tipuri de soluții care vor fi implementate.

Peste 15 milioane de români vor fi ajutați financiar pentru plata facturilor la energie pe perioada iernii. Săptămâna viitoare, legea va merge la Camera Deputaților și dacă va fi adoptată, va merge la promulgare, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie.

Deputatul PNL, Dumitru Rujan, anunță că sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate:

1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei KWh la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/KWh, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

2. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe KWh la curent electric.

3. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022.

De sprijin vor beneficia și IMM-urile:

● Aplicarea unui cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali
● În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei;
● În cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.

„Ca deputat voi vota pentru adoptarea acestor măsuri, pentru ca milioane de români să primească ajutorul financiar de care au nevoie.”, susține parlamentarul cărășean.