FOTO. Planul lui Fritz pentru a reda strălucirea patrimoniului istoric al Timişoarei: „Vreau ca în primul mandat să fie reabilitate cel puţin 50 de clădiri istorice”

Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS la Primăria Timişoara, a prezentat un plan de renaştere a patrimoniului istoric al Timişoarei dezvoltat pe patru axe principale. Candidatul a asigurat că în primul mandat cel puţin 50 de clădiri istorice îşi vor recăpăta strălucirea.

Fritz şi-a prezentat viziunea despre reabilitarea cartierelor istorice chiar în Piaţa Traian, un simbol al ruşinii şi al lipsei de respect şi de interes a administraţiei Robu în ceea ce priveşte tratarea clădirilor istorice din Timişoara, după cum candidatul a descris zona. Din acest punct de vedere Fritz i-a adresat câteva întrebări lui Robu: De ce nu funcţionează programul de reabilitare al Primăriei şi de ce s-au finanţat zero clădiri? De ce nu există niciun birou în Primărie care să se ocupe cu clădirile istorice? De ce lucrările la sediul PNL stagnează? De ce Nicolae Robu se laudă cu reabilitarea centrului care a fost un proiect predat la cheie de către primarul anterior?

„Vreau să vă prezint un plan pentru renaşterea patrimoniului istoric al Timişoarei. Viziunea noastră este să facem din nou din Timişoara, din cele patru cartiere istorice, o bijuterie, să reprezinte o renaştere pentru cei care trăiesc aici, iar pentru turişti – un punct de atracţie. Vrem să redăm strălucirea centrelor istorice. Clădirile vor fi doar un început pentru revitalizarea cartierelor din punct de vedere economic şi cultural. Nu ne vom opri la faţade, dar de acolo pornim”, a precizat Fritz.

Împreună cu o echipă de specialişti, condusă de Paula Romocean, Fritz spune că a dezvoltat un plan concret pentru a renaşte patrimoniul Timişoarei. Acest plan conţine patru axe principale.

„În primul rând avem nevoie de planificare coerentă. În momentul de faţă nimeni nu se ocupă de acest lucru în Primărie, nu există un departament pentru clădirile istorice şi acesta este primul lucru de care o să ne ocupăm. Vom face o bază de date cu clădirile istorice, cu identificarea zonelor prioritare”, a continuat candidatul USR-PLUS la Primăria Timişoarei.

A doua parte şi cea mai importantă în concepţia lui Fritz este ajungerea la un parteneriat activ. „E nevoie de un birou de consultanţă tehnică, juridică şi financiară pentru asociaţiile de proprietari. Trebuie să ne focusăm nu doar pe clădire, ci pe oamenii care stau în această clădire şi să-i ajutăm cu modele de contracte, expertiză tehnică şi aşa mai departe”, spune acesta.

În al treilea rând, e nevoie de reguli stimulative, e de părere candidatul. „De exemplu, nu există un regulament publicitar pentru zonele istorice, fiecare poate să-şi pună pe clădire afişe cum vrea şi bineînţeles că într-o zonă istorică trebuie să existe nişte reguli clare, până la interzicerea unor activităţi în aceste centre istorice. Nu vrem să avem case de pariuri, amanet sau aşa ceva”, a afirmat Dominic Fritz.

A patra parte a planului este finanţarea inteligentă. „Aş vrea să prezint două instrumente inteligente de finanţare. În primul rând propunem un trust timişorean pentru patrimoniu, care pentru următorii patru ani va fi finanţat cu 10 milioane de euro. Din aceşti bani se vor finanţa cel puţin 50 de clădiri în Timişoara. În acest trust, toate chiriile obţinute de Primărie din zonele istorice, toate veniturile din supraimpozitare vor reveni în acest fond. Orice venit trebuie reinvestit în reabilitarea acestui patrimoniu. Apoi vrem să reluăm o idee care a existat odată şi care nu s-a pus în practică, ideea unor credite circulare”, a conchis Dominic Fritz.

Acesta ia în considerare şi varianta fondurilor europene pentru clădiri publice şi spune că în patru ani de mandat va reabilita cel puţin 50 de clădiri istorice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/