FOTO: Pietonii devin ţinta poliţiştilor

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin a desfăşurat săptămâna aceasta mai multe acţiuni preventiv-educative ce i-au vizat în principal pe pietoni. În atenţia oamenilor legii s-au aflat, totodată, şi conducătorii auto.

Acţiunile preventiv-educative pentru conştientizarea pietonilor cu privire la riscurile implicării în accidente rutiere au avut loc pe toata raza judeţului Caraş-Severin, sub coordonarea Direcţiei Naţionale Rutiere. Pentru că, de cele mai multe ori, atât pietonii, cât şi şoferii sunt indisciplinaţi şi nu respectă legea, angajaţii IPJ au pus accentul pe adoptarea unui comportament corespunzător în trafic din partea pietonilor, impunându-se legea în rândul acestei categorii de participanţi la trafic.

Prin aceste acţiuni dorim să conştientizăm pietonii cu privire la riscurile la care se expun atunci când încalcă legislaţia rutieră traversând strada pe locuri nepermise  şi fără să se asigure corespunzător. Totodată, îi avem în vizor şi pe conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. În acest an, până în prezent, indisciplina pietonilor este cea de-a doua cauză generatoare de accidente de circulaţie cu victime produse pe raza judeţului Caraş-Severin”, explică subinspector Alin Anderca, de la Poliţia Rutieră a judeţului.

leader board 728 x 90 px

În cadrul acestor activităţi au fost aplicate un număr de 220 sancţiuni contravenţionale pietonilor care nu au respectat normele rutiere privind traversarea drumului public şi 12 – conducătorilor auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor, în aceste cazuri fiind reţinute şi permisele de conducere.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633499890059″]

Recomandări pentru pietoni

Politiştii recomandă pietonilor ca traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora, pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea să se realizeze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

Acţiunile organizate de IPJ Caraş-Severin fac parte din cadrul Campaniei naţionale preventive „Alege viaţa” şi au drept scop reducerea numărului de victime din accidente de circulaţie pe şoselele din România.