FOTO. Pictorul timișorean Gheorghe Fikl se alătură pentru al doilea an consecutiv Festivalului Brazilor de Crăciun. Tabloul creat pentru ediția din acest an

fikl foto principala
po 1000x100px (4)

Unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani din România, artistul timișorean Gheorghe Fikl, vine în sprijinul copiilor vulnerabili și dăruiește un tablou spre a fi licitat în cadrul Festivalului Brazilor de Crăciun, organizat de Salvați Copiii. Evenimentul este organizat pentru al 21-lea an consecutiv și are ca scop susținerea educației micuților care provin din medii defavorizate. 

Gheorghe Fikl este unul din cei 23 de artiști care a creat în atelierul lui, pentru ediția din acest an a Festivalului Brazilor de Crăciun, un „brad” ce urmează să fie licitat înspre ajutorarea copiilor care au poate mai puțin acces la sistemul educațional, fie cel medical.

gheorghe fikl salvati copiii 1

„Pentru această ocazie e altceva, într-adevăr. Nu o să pun chestii morbide pe care le mai fac eu, fiind tematica aceasta mai senină, fiind vorba de acest subiect, de caritate. E o lucrare mai micuță, în spiritul Crăciunului, dar totuși se regăsește animalul emblematic, capra respectivă. Am foarte multe lucrări cu oi, în biserică, în spații baroce ș.a. Aici în fundal avem un cu totul alt discurs, să se potrivească acestui eveniment.”, a declarat pictorul Gheorghe Fikl.

Artistul s-a făcut cunoscut cu picturile sale care descriu o lume suprarealistă, populată cu animale. Tabloul pictat pentru Festivalul Brazilor de Crăciun este, după cum spune chiar autorul, unul mai vesel. „E irelevant cât lucrez la un tablou, pot să spun 40 de ani de experiență, adică nu contează în cât timp faci, contează ce ai in spate, chiar daca tragi o linie sau un punct care exprima ceva și are totuși un mesaj.”, a spus pictorul.

gheorghe fikl salvati copiii 2

Colaborarea cu „Salvați Copiii” a început anul trecut, când artistul a participat pentru prima dată la Festivalul Brazilor de Crăciun.

„Mi s-a spus și am început să urmăresc. Mi s-a prezentat și m-a mișcat unpic ideea. Dacă pot să ajut, de ce să nu? Și până la urmă am și primit o scrisoare drăguță de la un copil care mi-a mulțumit. A fost așa… m-a mișcat subiectul și de aceea am continuat și anul acesta. Și am văzut acolo artiști care mai participă, Ștefan Câlția și alții, este un habitat bun de a te manifesta și public. (…) Anul trecut a fost prima participare cu o lucrare mai vie, mai neon. Cred că de acolo am și început seria nouă, cu culorile mai vii, am avut la Ann Art prin luna mai o expoziție, se numea Neon Heart și lucrările au primit așa o imagine mai vie, mai îndrăzneață. Festivalul de anul trecut m-a inspirat. A fost prima lucrare care a prevestit expoziția următoare.”, a povestit pictorul.

gh. fikl lampedusa 126 x 210 cm ulei pe pi¿½nz 2020 2021

Toate lucrările care vor fi licitate în cadrul evenimentului din acest an pot fi vizualizate pe site-ul Salvați Copiii. Seara de Gală a festivalului va avea loc în 9 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

Banii care vor fi strânși în cadrul evenimentului caritabil vor fi folosiți pentru ca micuții aflați în dificultate să aibă acces la educație și servicii medicale de calitate, prin dotarea prioritară a secțiilor de pediatrie și a maternităților din țară cu aparatură medicală vitală.

Foto: Facebook/Salvați Copiii, FIKL, modernism.ro