FOTO. Peste 100 de oameni au plecat cu trenul în Austria în plină pandemie. „Mai teamă mi-e că mor de foame decât că mă îmbolnăvesc de coronavirus”

În plină pandemie, peste 100 de oameni au plecat aseară din Gara de Nord Timişoara cu trenul să îngrijească bătrâni în Austria. Nevoile i-au împins să plece şi un salariu decent cu care îşi pot întreţine familia. Şi-au învins teama contactării noului virus şi au declarat: „Mai teamă mi-e că mor de foame decât că mă îmbolnăvesc de coronavirus”.

Adrian Irimia are 54 de ani şi doi copii, unul la liceu şi altul la facultate. Bărbatul resimte lipsa locurilor de muncă din ţară, care l-a determinat să plece în Austria. Îşi iubeşte ţara, până şi gropile ei, dar situaţia financiară l-a făcut să ajungă la limită şi să ia drumul Austriei.

„Motivul pentru care plecăm este că nu mai sunt bani. Decât că mă îmbolnăvesc de coronavirus, mai teamă mi-e că mor de foame. Am familie, am copii de întreţinut. Mă voi feri cu mască, mănuşi, soluţii, ce ar putea să mi se întâmple? Nu am încotro, de nevoie. E un risc. Dacă e să te îmbolnăveşti o poţi face şi dacă mergi pe stradă la tine.

Din păcate, de la vârsta de peste 50 de ani nu prea ai ce face în ţară, unde lipsa locurilor de muncă e problema cea mai mare, în rest nu aş da România pentru nimic. Până şi gropile din România le iubesc, dar peste situaţia financiară nu pot să trec. Am doi copii, o fată la liceu şi un băiat la facultate şi au nevoie de bani. De cinci ani tot merg, dar acum am stat tot mai mult acasă, două luni jumate-trei”, a precizat Adrian Irimia.

Tot banii şi nevoia de un trai decent l-au determinat şi pe Vlad Aţeicustan să-şi ia inima în dinţi şi să pornească de acasă, în ciuda situaţiei dificile create de noul virus.

„De 20 de ani tot merg la muncă în străinătate, nu doar în Austria, merg şi în Germania. De ce să-mi fie teamă, acelaşi virus este şi aici ca şi acolo. Mă pot îmbolnăvi la fel de bine şi aici ca şi acolo. Cine pleacă pentru altceva decât pentru bani? E cam greu să mai găseşti un job în România”, a afirmat Vlad Aţeicustan.

„Cu 1.500 de lei nu poţi trăi. În Austria câştig şi 2.000 de euro”

Georgeta Ionescu este din Mediaş şi are 59 de ani. 30 de ani a lucrat ca infirmieră la un spital din Mediaş, dar spune că salariul pe care îl lua abia îi ajungea să-şi plătească facturile. În Austria câştigă decent, chiar şi 2.000 de euro pe lună şi merge de şase ani.

„Eu deocamdată nu lucrez în ţară nicăieri. Am lucrat într-un spital ca infirmieră, dar mi-am băgat lichidarea. Din cauză că nu mi-a convenit salariul am făcut un curs şi apoi o calificare la locul de muncă şi mă duc la îngrijit bătrâni în Austria. Nu prea găseşti de lucru în ţară şi dacă găseşti salariul e de mizerie. Cu 1.500 de lei nu poţi să trăieşti. În Austria, la un caz mai uşor poţi să câştigi între 1.300-1.400 de euro, la un caz mai greu poţi să câştigi şi peste 2.000 de euro. Dacă eşti fată deşteaptă, îţi negociezi salariul şi ai nişte calificări poţi să câştigi foarte bine. Putem trăi decent şi nu mai avem frica zilei de mâine. Riscuri din astea sunt dintotdeauna, nu numai acum că e pandemie, părerea mea. Întotdeauna am învăţat să mă protejez când merg la drum. Întotdeauna am în poşetă un dezinfectant de mâini, şerveţele”, a mărturisit Georgeta Ionescu.

Două persoane în jumătate de metru

Femeia este însă nemulţumită de condiţiile de călătorie. Aceasta spune că nu se respectă distanţarea socială şi că sunt două persoane la cuşetă, într-un spaţiu mic.

Eu până aici am păstrat distanţa de doi metri, în cuşetă suntem două persoane la distanţă de jumătate de metru. Ce treabă este asta. Nu se respectă distanţarea socială şi nu e logic. Săptămâna trecută am înţeles că a plecat o singură persoană la cuşetă, acum sunt două şi locul e atât de mic şi avem şi multe bagaje, pentru că stăm o lună-două, mai ales acum cu pandemia nu ştii cum ajungi acasă. Nu ai loc nici să te mişti”, a afirmat femeia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/