FOTO. Peisaje apocaliptice și păduri decimate în Caraș-Severin. Se pregătesc ample proteste!

În parcurile naționale ale județului exploatarea forestieră se realizează pe aproximativ 70 la sută din suprafață. Tocmai din acest motiv, apărătorii mediului se pregătesc să iasă în stradă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la tăierile masive.

Această simplă analiză ne arată că pădurea, legal sau nu, este sistematic exploatată chiar și din parcurile naționale, al căror scop este protecția. Romsilva avea posibilitatea ca prin zonarea internă din planul de management să interzică și să renunțe la tăierea pădurii. Și totuși nu face acest lucru!

Este coincidență sau nu, dar au trecut 10 ani, timp în care finalizarea planurilor de management a fost perfid tergiversată. În schimb, Amenajamentele Silvice ale ocoalelor au fost întotdeauna aprobate la timp, iar exploatarea pădurii nu a încetat nicio clipă.

Mai mult decât atât, administrația silvică în complicitate cu administrația unor parcuri naționale din subordine au făcut demersuri pentru a desființa și Rezervațiile Naturale din interiorul acestor parcuri, în loc să le protejeze sau să le extindă suprafața, ca orice bun administrator care iubește pădurea și dorește să o protejeze. Exemple elocvente sunt Rezervația Naturală Buhui-Mărghitaș și Rezervația Naturală Bârzăvița, din cadrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Într-un articol viitor vom relata pe larg aceste complicități care au condus la tăierea abuzivă a pădurilor.

Așa arată suprafețe întregi din Parcul Național Semenic!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157651956726337″]

Mari suprafețe de pădure seculară au fost tăiate integral în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița în apropierea Rezervației Naturale Cheile Nerei, pe Valea Beul Sec unde au dispărut circa 100 ha. În apropierea Rezervației Naturale Bigăr, alte zeci de hectare de pădure seculară au fost tăiate în ultimii ani. Recenta construire a unui nou drum forestier în Cheile Minișului pregătește și aici o mare exploatare. În curând!

Pitorescul drum de la Cărbunari spre Lacul Dracului, un simbol al turismului din Caraș-Severin, este distrus din cauza exploatărilor recente de pădure. Turismul este compromis! Dacă mergem spre satul Stăncilova, peisajul este cutremurător. Dealuri întregi cu pădurea tăiată, care va avea nevoie de peste 100 de ani pentru a se reface!

Imaginea zonei turistice este grav afectată!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157652422249435″]

Parcul Național Băile Herculane, un simbol de 2.000 de ani, este și el afectat de tăierile masive care în ultimii ani s-au intensificat. Până la marginea Rezervației Iauna Craiova, exploatări masive au făcut ca pe aproximtiv 100 de hectare să nu mai fie pădure. Alte zeci și sute de hectare de pădure seculară nu mai sunt în zona Topenia.

Parcul Național Retezat, un simbol al României încă din anii 80, nu a scăpat nici el! În urmă cu câțiva ani, după un imens scandal din cauza exploatărilor forestiere, Consiliul Științific a decis ca zona Râul Șes să fie inclusă într-o zonă de protecție. După ce aparent incidentul a fost uitat, în ultimul an exploatarea forestieră a reînceput în baza unui ordin de ministru semnat de Lucia Varga, în ultimele zile în care s-a aflat pe funcție, la cârma Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Această situație este pe deplin explicabilă în urma declarației halucinante a șefului serviciului, Dragoș Mihai, care spunea recent, la Reșița, că rezervația Bârzăvița este constituită pentru a se exploata grădinărit. Tragicomicul acestei declarații ar fi trebuit să dea de gândit superiorilor și să-l schimbe de îndată din funcție. Faptul că nu s-a întâmplat așa demonstrează complicități dubioase care nu servesc interesului de a conserva un parc de interes național.

Toate aceste exploatări masive din interiorul parcurilor naționale au lăsat în urmă peisaje apocaliptice, sute de drumuri cu urme adânci ale roților de TAF și tot mai puține păduri seculare.

Așa arată acum suprafețe întregi din Parcul Domogled!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157652003053780″]

Anchetele recente ale jurnaliștilor și ONG-urilor dezvăluie adevărata dimensiune a exploatărilor forestiere de care nu scapă nici măcar parcurile naționale. Și lemnul din Caraș-Severin se duce la marile companii, în detrimentul micilor întreprinzători locali și al copiilor noștri.

Proteste de amploare

Tocmai din aceste motive, activiștii de mediu se pregătesc de ample mișcări de protest. Asta, pentru că ei spun că situația este similară în toată România, nu doar în Caraș-Severin. Startul va fi dat în acest week-end, la Timișoara. Acțiunea are loc în Piața Operei, de la ora 16.00, iar cărășenii sunt deciși să participe la proteste, să atragă atenția asupra faptului că ceea ce alte țări conservă în România se distruge fără milă, lăsând urmări pe termen lung, spre nenorocirea comunităților locale.

Ce parcuri naționale avem în Caraș-Severin?

În județul Caraș-Severin, pentru cadrul natural de excepție au fost constituite 4 parcuri naționale: Semenic – Cheile Carașului, Cheile Nerei – Beușnița, Domogled – Valea Cernei și Retezat. Propunerile de constituire au fost efectuate la inițiativa Academiei Române, prin studii de fundamentare realizate de către Institutul de Cercetări Biologice din București, avizate de Consiliul de Stat în anii 1973-1976.

La nivel național, toate cele 8 parcuri naționale ocupă un procent infim, de doar 1,3 la sută din suprafața țării. În Caraș-Severin, cele 4 parcuri național reprezintă 11,7 la sută din suprafața județului. Aparent, o suprafață rezonabilă care are rolul de a proteja ecosistemele, cu precădere cele de pădure. Teoretic, aceste păduri ar trebui să fie conservate, având un important rol socio-economic prin dezvoltarea turismului.

În realitate situația este dramatică!

 


Comments

  1. pixar says:

    Populatia din Caras-Severin ar trebui sa fie in mod normal masiv in strada pentru situatia creata. Dar aici ca la nimenea, simtul civic e aproape ZERO. Sambata 9 mai, dupa cum arata barometrul social-media, vor fi demonstratii foarte mari. Austria in principal a capusat Romania in toate domeniile, si asta cu sprijinul unei clase politice extrem de corupta, care a jucat tara la pocker.

  2. Ppa says:

    In padure este greu sa supraveghezi sute de mii de hectare, mii de camioane, zeci de mii de documente dar la vama se poate vedea exact cata masa lemnoasa prelucrata si neprelucrata pleaca. Protestele in aceasta faza pe cat de democratice ar fi, pe atat de ineficiente.

  3. Gigel says:

    @Ppa: SUA şi UE ştiu exact ce se întâmplă în pădurile patriei şi ne-au atras în repetate rânduri atenţia că nu e de bine. Nu e deloc greu să supraveghezi nici în pădure. Sunt sateliţi pentru asta.

  4. Frunzetti Franco says:

    REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.
    https://www.facebook.com/groups/201125810060850
    OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !
    Varianta scurta:
    1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !
    1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
    1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
    1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
    1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
    1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
    1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.
    2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !
    2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
    2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
    2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
    2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
    2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
    2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
    2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
    2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.
    3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !
    3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
    3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
    3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
    3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
    3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
    3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
    3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
    3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
    3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).
    CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.
    Varianta detaliata :

  5. Dora says:

    De departe cea mai urgenta este interzicerea “micro”hidrocentralelor, pentru ca gradul de exterminare a raurilor de munte il depaseste cu mult pe cel al padurilor si ritmul de distrugere a raurilor este peste cel al defrisarilor. Daca in clipa aceasta nu se sisteaza orice proiect de MHC, in avizare sau in constructie, in curand nu vom mai avea ce salva. Mafia MHC-urilor nu tine cont de nimic, nici de asa-zisele arii naturale protejate si in curand ultimele ramasite de rauri de munte care ne-au ramas vor fi o amintire.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/