Aventură, adrenalină și zile de neuitat în regatul de cleștar pentru care se pariază toți banii. Frumos, sălbatic, dar extrem de atrăgător, magneți care nu fac altceva decât să atragă mii de turiști din toate colțurile lumii. Un loc pentru care merită sacrificat fiecare minut petrecut pe drum, fiecare cent și fiecare clipă. Când peisajul de basm este completat și cu o găzduire de excepție nu-ți mai rămâne altceva decât să-ți planifici toate zilele de vacanță la „Muntele Mic”, de pe Muntele Mic.
„Am crescut pe acest munte, l-am descoperit târziu și îmi pare rău pentru asta, venim de la câteva sute de km depărtare doar pentru măreția și splendoarea lui.”, sunt doar câteva dintre afirmațiile turiștilor care l-au cunoscut pe el, micuțul, așa cum le place unora să-l alinte. Dar el nu este deloc mic, ci se impune cu toată forța și frumusețea de care dă dovadă. Te hipnotizează, te învăluie cu a sa ceață și te prinde în mrejele pârtiilor, fără scăpare.
Un Yin și Yang, o completare perfectă între natură și lucrarea omului prin care au luat naștere și unitățile de cazare gândite în deplină armonie cu pretențiile turiștilor. Sunt trei ani de când complexul turistic hotelier „Muntele Mic” și-a deschis porțile pentru oaspeți. Și nu oricum, ci la un nivel de confort și eleganță despre care se povestea că există doar în stațiunile montane din Europa. Emanuel Asultanei este încă o victimă a muntelui, un timișorean sosit din zona de imobiliare, care s-a îndrăgostit iremediabil de piscurile semețe și care acum este administratorul complexului hotelier, pe care îl gestionează, împreună cu familia, alături de alte activități de pe munte. Un investitor care a simțit potențialul zonei și succesul, ce evident nu au întârziat să apară chiar imediat de la deschidere.
„Pasionat de munte și cu o mare dorință de a investi și de a schimba imaginea stațiunii am creionat proiectul Hotel Muntele Mic și încet, încet am continuat dezvoltarea și cu preluarea hotelului de lângă, fostul Pele, avem teleschiul Felix, snowmobile, ATV-uri, teren de fotbal, piscină, saună, dar și ciubăr. Cred în schimbare și mai cred că dacă fiecare dintre noi, investitorii, am face câte ceva în dreptul nostru, atunci, evident ar fi o schimbare majoră, care începe totuși să prindă contur și asta ne dă speranțe că și Muntele Mic va putea concura fără probleme cu marile stațiuni montane din străinătate.”, declară Emanuel.
Complexul hotelier de trei stele care dispune de 30 de camere, cu 80 de locuri, se poate lăuda că este primul hotel de pe Muntele Mic care e deschis inclusiv pe timpul verii, cu un grad de ocupare de peste 80%, chiar și în acest anotimp, preferat mai ales de turiștii străini.
„În timpul verii oamenii vin pentru drumeții, pentru plimbări cu bicicletele, dar și pentru taberele de copii pe care le organizăm atât vara cât și iarna. Am avut peste 20 de tabere, cu peste 2000 de copii, iar acestea se organizează de la minim 3 zile, până la 8-10 zile. Ne aleg turiștii pentru că avem ce să le oferim: de la terenul de fotbal, la cel de volei, tenis de câmp, jocurile de interior (ping-pong, biliard, hochei de masă), dar și saună, piscină sau ciubăr, până la transportul prin stațiune cu snowmobilele și atw-urile, toate sunt atractive și de maxim interes pentru toate grupele de vârstă ce ne trec pragul”.
„A fost cel mai bun an al nostru!”
Anul despre care se spune că a pus lacătele pe întreg segmentul HoReCa nu a fost atât de rău pe cât au afirmat unii, ba din contră, pentru alții a fost cel mai bun an de până acum. Pentru că, desigur, tot răul spre bine. Starea de izolare la care au fost supuși turiștii pentru câteva luni nu a făcut altceva decât să sporească dorința de evadare a tuturor. Și ce loc poate fi mai potrivit dacă nu muntele, cu al său aer curat, cu a lui frumusețe și stare de liniște. O liniște la care au tânjit și tânjesc în continuare foarte mulți, un mic colț de paradis care nu mai este ascuns de privirile turiștilor, care weekend de weekend vin cu miile pentru a se bucura de tot acest pachet, chiar și cu riscul aglomerației.
„Pentru noi e de bine, însă pentru ei, turiștii, nu este deloc confortabil, veniți de la sute de km depărtare, blocați în trafic, cu nervii întinși, dar sper, atât eu, cât și ceilalți operatori de turism de pe acest munte că lucrurile se vor rezolva curând și vom putea vorbi de turism de calitate din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea încercăm să ne unim forțele în cadrul unei asociații, prin intermediul căreia să identificăm toate problemele si să venim cu soluții cât mai bune pentru toată lumea.
Ne-am dori ca accesul la hoteluri, să fie mult mai ușor, drumul să nu se mai blocheze, poliția să nu mai lase să se urce, să-i întoarcă de jos, să punem la dispoziție niște microbuze cu ajutorul cărora să transportăm măcar 20 de persoane pe tură. Să fie niște trasee marcate, bine organizate toate activitățile, cine vrea să se plimbe să nu fie deranjat de motoare, cine vrea sa meargă cu ATV-urile să nu dea de turiști pe care să-i lovească, cine vrea să se dea cu sania să o poată face în liniște și siguranță deplină s.a.m.d.”, a mai spus tânărul antreprenor.
Proiectele de viitor se anunță de mare succes pentru omul de afaceri Emanuel Asultanei, care în perioada următoare a gândit achiziționarea a încă unui telescaun, a unei noi proprietăți, din cele șapte care sunt scoase la vânzare și care de asemenea necesită investitori să vină, să le vadă, să le cumpere și să le recondiționeze.
„Dacă s-ar cumpăra hotelurile și s-ar recondiționa cele care sunt în paragină, care strică imaginea stațiunii, nu ar mai fi atât de mulți turiști de o zi și evident, am evita toată această aglomerație. Aici pe munte este loc pentru toată lumea, pentru fiecare buget în parte, important este să ne bucurăm de splendoarea lui și fiecare zi petrecută aici să fie de poveste.”, a concluzionat Emanuel Asultanei.