Natura și fauna oferă în continuare cele mai minunate priveliști din câte există. Iar toamna e cu atât mai spectaculoasă, mai ales în pădurile din țară. Pădurarii din Timiș au făcut publice mai multe fotografii în care au fost surprinși cerbi lopătari în fondurile cinegetice ale direcției silvice județene, în perioada boncănitului.
Cerbul lopătar face parte din familia cervide și are habitatul în păduri de foioase, cu poieni în interior, situate la câmpie sau în zonele de coline. Cerbul lopătar se întâlnește des în ciurde mari, având un puternic instinct de asociere. Are o lungime de până la 160 de centimetri și o greutate de până la 120 de kilograme.
Coarnele apar numai la mascul; acestea încep să se lățească în forma unei lopeți (de aici și termenul de „lopătar”) de la mijlocul ramurii către vârf. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Acestea cad în lunile martie-aprilie și se dezvoltă din nou până la sfârșitul lunii august. Cerbii lopătari se împerechează în luna octombrie, iar perioada de gestație durează 7 luni. Fiecare ciută fată 1-2 viței în luna iunie a anului următor și rămân împreună cu mama lor timp de un an.
Cerbul lopătar este bine reprezentat numeric în zona de vest și sud-vest a României. În fondul de vânătoare de la Socodor, județul Timiș, sunt peste 1.000 de ecerbi, iar pe teritoriul comunei Luncoiu de Jos, Hunedoara, se află rezervația cinegetică Valea Lungă, unde sunt 45 de cerbi.
Direcția Silvică Timiș administrează, prin cele șase ocoale silvice, 77.515 fond forestier de stat și, pe bază contractuală, o suprafață de 8.996 hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Foto: Dan Preda, Direcția Silvică Timiș