FOTO Muzeul etnografic din Sasca Montană, cu acoperișul spart. Se caută voluntari pentru a-l repara

muzeu2

Asociația Acasă în Banat caută voluntari cu scopul de a interveni pentru a repara acoperișul spart al Muzeului etnografic din Sasca Montană. Acesta adăpostește o mulțime de obiecte, printre care cărți vechi de peste 200 ani sau instrumente folosite în exploatarea minieră, care vorbesc despre istoria locului.

Asociația Acasă în Banat continuă să facă minuni pentru obiectivele turistice din zona de vest a țării, cu ajutorul voluntarilor. După ce recent au inaugurat traseul morilor de apă de la Rudăria, reprezentanții ONG-ului timișorean anunță că au nevoie de voluntari cu scopul de a repara acoperișul Muzeului etnografic „Victor Tăutu” din Sasca Montană.

Pe 1-2 octombrie mergem să-i schimbăm acoperișul prin care plouă din ce în ce mai rău, punând în pericol colecția extraordinară de obiecte adunate într-o viață de om de către domnul Tăutu. Cărți vechi de peste 200 ani, cufere de călătorie, instrumente folosite în exploatarea minieră, lămpi de mină, mașini de scris, fotografii de epocă, instrumente muzicale și multe alte obiecte care vorbesc despre istoria Sascăi Montane, sunt toate înghesuite într-o căsuță care se degradează pe zi ce trece”, a informat Asociația Acasă în Banat.

muzeu1

Concret, reprezentanții ONG-ului și-au propus să schimbe acoperișul casei, să monteze jgheaburi și burlane, să facă reparații la fațadă și să zugrăvească casa pe exterior, să vopsească ușile, ferestrele și porțile.

Vrem să înfrumusețăm puțin clădirea pentru ca turiștii să fie atrași să viziteze acest colț de istorie locală. Avem nevoie de ajutor atât specializat (acoperișuri, montare jgheaburi și burlane) cât și necalificat! Orice mână de ajutor este binevenită și cu cât suntem mai mulți, cu atât mai bine. Putem asigura transportul din Timișoara, iar cazarea de vineri spre sâmbătă este disponibilă gratuit, în limita a circa 20 locuri. Masa este asigurată pentru toți voluntarii, conform programului”, a detaliat Asociația Acasă în Banat.

Primăria Sasca Montană sprijină acțiunea, astfel că va asigura lemnul necesar acoperișului, logistica, mâncarea pentru voluntari și facilitează cazarea.

Înscrierile se pot face completând un formular disponibil AICI! De asemenea, cei care doresc să sprijine intervenția cu donații, o pot face prin transfer bancar cu specificația „pentru muzeul din Sasca Montană”: Banca Transilvania:
Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801;  Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801; SWIFT/BIC: BTRLRO22; OTP Bank: Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01; PayPal: acasainbanat@gmail.com; Revolut: 0748918091.

muzeu9

muzeu8

muzeu7

muzeu6

muzeu5

muzeu4

muzeu3